JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 12 juli 2020 VECKA 28
Inom ramen för ett EU-projekt har Elsäkerhetsverket köpt in och låtit testa fyra växelriktare för mindre solcellsanläggningar. Det preliminära resultatet visar att tre av de fyra skickar ut för mycket luftburna störningar.

Tanken var att testerna skulle vara klara till sista juni men norska Nemko, som gör de praktiska mätningarna, blev tvingat att komplettera sin instrumentpark för att klara av de ledningsbunda testerna vilket skapat en fördröjning på ungefär två månader.

När även dessa tester är klara skulle det i sämsta fall kunna bli så att även den fjärde växelriktaren får underkänt enligt EMC-direktivet.

– Det känns lite negativt särskilt som det är invertrar som främst används av vanliga konsumenter i villor, säger Martin Gustafsson som är inspektör på Elsäkerhetsverket.

De fyra växelriktarna från Involar, Carlo Gavazzi, Samilpower och Centrosolar har en effekt på 0,2 till 3 kW och omvandlar likspänningen från solcellspanelerna till 230 V växelspänning.

Testet av växelriktarna görs samordnat med motsvarande myndigheter i andra länder. Totalt är det ett hundratal olika modeller som ska testas. Resultaten kommer att läggas ut på websajten ”The internet-supported information and communication system for the pan-European market surveillance” varefter de blir klara (ICSMS.ORG).

– Våra resultat är inlagda och kommer att bli offentliga inom kort.

Det finns ingen dedicerad produktstandard för växelriktare så testerna görs enligt en harmoniserad standard, i första hand 55022.

– Vi har diskuterat med andra länder vilken standard vi ska använda om EG-försäkran till produkten inte finns tillgänglig, säger Martin Gustafsson.

Valet av standard handlar också om när produkten sattes på marknaden eftersom standarderna revideras med jämna mellanrum.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)