JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grönt ljus för export av minihelikopter till Kina
Linköpingsföretaget Cybaero, som utvecklar och tillverkar obemannade helikoptrar, har fått ett positivt förhandsbesked på sin ansökan om att exportera civila helikoptersystem till kinesiska Avic. Därmed kan de första tio systemen levereras.
Det var i juli i år som Cybaero skrev avtal med Avic om leverans av minst 70 helikoptersystem under de närmaste åtta åren. Sedan dess har det svenska företaget försökt få ISP (Inspektionen för strategiska produkter) att godkänna exporten, men fått nej trots kompletteringar.

Nu tycks det dock som att motvinden mojnat. Igår kom ett positivt förhandsbesked från ISP som gäller leverans av de tio första helikoptersystemen. Den slutliga prövning görs först när Cybaero söker exporttillstånd för systemen.

– Det är väldigt bra att vi nu fått detta positiva förhandsbesked, vilket gör att de första leveranserna kopplade till avtalet med Avic kan börja genomföras, säger Cybaero vd Mikael Hult i ett pressmeddelande.

Samtidigt påpekar han att företaget kommer att ändra sina ansökningsrutiner framöver. Istället för att ansöka om exporttillstånd för ett större antal system kommer ansökningarna i framtiden att beröra betydligt färre system per gång.

– Ansökan om exporttillstånd för framtida leveranser kommer att ske i takt med att specifikationer och slutanvändare fastställts. Vi bedömer att de kommande ansökningarna normalt kommer att omfatta tre till fem system åt gången. Jag tror att den här förändringen blir utmärkt bra, säger Mikael Hult.

De svenska helikoptersystemen ska användas för civila uppdrag, huvudsakligen för inspektion av kraftlinjer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)