JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart elkraft gav Polhemspriset

Smart elkraft gav Polhemspriset

Hans Björklund på ABB i Ludvika får Sveriges Ingenjörers anrika Polhemspris 2014. Han får det för sina styr- och skyddssystem som är avgörande för smarta elnät med förnyelsebara energikällor. Priset – en guldmedalj och 250 000 kronor – utdelades av närings- och innovationsminister Mikael Damberg på tisdagskvällen.
”Hans Björklund har gjort en betydande insats för att kunna utveckla smarta, effektiva energisystem som är en viktig förutsättning för en hållbar samhällsutveckling”, framhåller Polhemsrådet i sin motivering. Tack vare hans styr- och skyddssystem kan elkraft transporteras långa sträckor – över kontinenter – och knyta samman olika energikällor såsom sol, vind och vatten.

– Vi arbetar med elkraftöverföring och för att överföra mer kraft på samma linjer eller göra det med lägre förluster behövs det styrning. Jag jobbar med styrsystemet till överföringarna och har haft bra kollegor att testa mina idéer på och chefer som stöttat mig. Det krävs ett team av duktiga personer för att åstadkomma det vi gjort, kommenterar Hans Björklund i ett pressmeddelande.

Han förstod redan i mitten av 1970-talet hur den snabba utvecklingen av datorer kunde användas för att förbättra elnätens prestanda. Han introducerade mikroprocessorer för högspänd likström och är idégivaren och utvecklingsledaren för flera generationer högteknologiska, mjukvarubaserade koncept för kontroll och skydd av elnät.

Hans Björklund, född 1950 i Ludvika, är idag Corporate Executive Engineer på ABB i Ludvika.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)