JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Intel Rockchip XMM 6321Intelchip med CPU från dödsfienden

Approcessorn i Intels och Rockchips första mobilplattform är från brittiska Arm – dominanten i den mobilkretsmarknad där Intel försöker lansera sin Atom-CPU. Intel och Rockchip lanserar något som de hävdar är den billigaste 3G-plattform som existerar.
Plattformen heter XMM6321 och består av de två chipen XG632 och AG620. Den senare sköter analogt, strömstyrning och rf för 2G/3G, Wifi/Bluetooth och GPS/Glonass. Den bygger på teknik från Intel och stöder fyra frekvensband.

Det andra chipet XG632 är en 1,0 GHz systemkrets kring ARM:s enklaste app-cpu Cortex-A5. Den har acceleratorer för grafik, bild och video, plus ett 2G/3G-modem. Den stöder 1024x600-skärmar och en 8- och en 3-megapixelkamera. Kretsen är avsedd för apparater med upp till sju tums skärm.
Intel Rockchip – planer
Intel och Rockchip planerar även kretsar för LTE kring en 64-bitars-CPU.
Klicka för större bild!

Modemet i XG632 är från Intel och bygger på teknik som företaget köpt av Infineon. Något som Rockchip trycker mycket på i sitt marknadsföringsmaterial är att Infineonbasbandet är väl inarbetat och stabilt.

Det var i somras som Intel annonserade sitt samarbete med Rockchip. Men då talade företagen endast om processorer med Intel Atom-kärnor och inget om processorer för budgetmobiler och -surfplattor.

XMM6321 är det första resultatet av samarbetet. Intels egna Atom-processorer adresserar marknadssegment med högre prestanda.

De två chipen fyller funktioner som en konkurrenter använder upp till fyra eller fem kretsar för. Det gör XMM6321 enklare att integrera i en konstruktion – allt annat lika. Utöver mobiler nämner Rockchip elektroniska accessoarer och settopboxar som tillämpningsområden.

Intel och Rockchip håller på att ta fram ytterligare fyra eller fem plattformar för LTE och 3G.  De kommer att ha 64-bitars-CPU:er och de första ska dyka upp första kvartalet nästa år.

TSMC tillverkar, men senare kretsar i samarbetet kommer att tillverkas av Intel, enligt vad företagen tidigare annonserat.

Kretsen masstillverkas sedan slutet av oktober och har sålts i minst 100 000 exemplar efter en beställning från Dubai till en sjutumsplatta.

Intel har ett pågående samarbete med ytterligare en kinesisk mobilprocessortillverkare – Spreadtrum.
MER LÄSNING: