JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu kopplar Bluetooth upp dina prylar

Högre datatakter, lägre energiförbrukning, krypterade data, direktuppkoppling till Internet och 6LoWPAN – det gör den nya versionen av Bluetoothstandarden perfekt för Internet of things.
Bluetooth föddes som en sladdersättare mellan mobiltelefonen och olika tillbehör men används idag i en rad andra sammanhang. Med den nya versionen, 4.2, breddar intresseorganisationen bakom standarden användningsområdet till Internet of things.

– Bluetooth 4.2 handlar om att fortsätta göra Bluetooth Smart till den bästa lösningen för att koppla upp all teknik i ditt liv, från personliga sensorer till ditt uppkopplade hem. Bluetooth Smart är den enda tekniken som kan skala med marknaden, ge utvecklarna utrymme för innovationer och utgöra fundamentet för IoT, säger Mark Powell som är chef på Bluetooth SIG i ett pressmeddelande.

En av förändringarna i 4.2 är att det ska bli svårare att spåra Bluetoothförsedda mobiler. Funktionen kan till exempel förhindra att du under shoppingrundan får reklammeddelanden från affärer du passerar.

En annan förändring är att datatakten är upp till 2,5 gånger högre utan att energiförbrukningen ökar.

För att Bluetooth ska bli riktigt användbart även i IoT-tillämpningar kan en Bluetoothnod kommunicera direkt med Internet utan att gå via en smartmobil eller annan brygga. Det hänger samman med att IPv6/6LoWPAN integrerats i standarden.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)