JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Här guppar nordiskt miljöhopp

Här guppar nordiskt miljöhopp


Av mer än hundra sökande har 25 nystartade miljöteknikföretag gått vidare till final i den nordiska tävlingen Cleantech Open. Nästan hälften av finalisterna är svenska – de utvecklar bland annat vågteknik, teknik för att göra ljuskällor intelligenta, en miljöboggi till järnvägsvagnar samt  sensorer som avslöjar energiförbrukningen i hemmet.
För fjärde gången arrangeras Nordic Cleantech Open och denna gång har fler företag än någonsin ansökt om att vara med. Hela 111 stycken, jämfört med 107 i fjol.

Till finalen som avgörs på Cleantech Capital Day i Malmö den 19 maj har en internationell jury bestående av över 50 personer från multinationella företag och riskkapitalfonder valt ut 25 finalister.

I år lägger svenska företag beslag på 11 av de 25 nomineringarna, vilket är tre färre än i fjol. Finland har sju företag med, medan Danmark har fem och Norge två.

Bland de svenska finalisterna är KTH-avknoppningen Watty en kul nykomling. Företagets teknik bygger på att man placerar en liten avläsningsenhet på elmätaren som loggar elmätarens blinkande, och därmed energiförbrukning. Data går via wifi till den befintliga routern och sedan upp i molnet.

I början av detta år beviljades Watty 10 miljoner kronor i finansiering från affärsänglar, finska energiteknikfonden Cleantech Invest och Energimyndigheten (länk).

Några andra intressanta svenska finalister är Mölndalsföretaget Waves4power som utvecklar vågkraftteknik som alstrar elektricitet ur havsvågor, Lundaförtaget Greinon som utvecklar smarta styrsystem för LED-belysning liksom TXG Development som utvecklar en boggi till järnvägsvagnar som tillvaratar bromsenergin, lagrar den i ackumulatorer för att sedan använda den vid acceleration eller för extra dragkraft.

I övrigt kan man konstatera att årets finalister har stor teknisk spridning, men tonvikten ligger på bioteknik och energieffektivitet.

Här är alla finalister i lands- och bokstavsordning:

Sverige: 3eflow, Bioextrax, Bioptech, Greinon, Paxymer, RecondOil, Refind Technologies, Scandinavian Centriair, TGX Development, Watty, Waves4Power

Finland: Aurelia Turbines, Biosampler, Fourdeg, Norsepower, Quantum Electric, Savroc, Wirepas,

Danmark:
Biosyntia, Cleanfield, Heliac, Nordic Power Convertors, Purix

Norge: Free Energy Innovation, Icesolution

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)