JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 1000 får lämna Sony Mobile
UPPDATERAD: På stormötet som startade klockan tio idag kom beskedet att 1000 tjänster på Sony Mobile i Lund försvinner. Företaget har 1800 anställda och sysselsätter dessutom 400 konsulter.
– Inget är klart vad gäller fördelningen mellan konsulter och fast anställd personal. En ny organisation har satts, nu ska den jobbas igenom vad gäller hur olika delar påverkas, säger företagets platschef Bengt-Arne Molin på den direktsända presskonferensen som hölls tre timmar efter det att de anställda informerats.

Företaget kommer att ändra i produktportföljen och fokusera mer på mellan- och lågprissegmenteten. I planerna ingår även att bli mer effektiva och att samordna mer med huvudkontoret i Tokyo. Exakt vad det innebär eller vilka funktioner som lämnar Lund gav ledningen inga svar på. Hela omställningen ska vara genomförd slutet av mars nästa år.

Idag är kontoren i Peking, Lund och Tokyo ungefär lika stora men Sony Mobile prioriterar Japan när verksamheten nu ska bantas.

– Det handlar framförallt om att minska ambitionsnivån, det är inte specifika delar som ska bort.  I Lund finns kunnande inom bland annat mjukvara, systemkonstruktion, nätverk och kommunikationstekniker.

Lars-Arne Molin framhöll också att Lund är en viktig kugge i Sony Mobiles europiska verksamhet med relationer till operatörer, distributörer och andra kunder.

Det var i mitten av september förra året som Sony Mobile meddelade att verksamheten skulle krympa med 15 procent fram till mars 2016. Omräknat i tjänster motsvarade det 1 000 stycken. Större delen, eller 800 stycken,  försvann i Kina.

I november fick Sony Mobile en ny chef i Hiroki Totoki som genast aviserade ett sparpaket där 30 procent av rörelsekostnaderna skulle skäras bort. Den 4 februari kom ett nytt sparpaket på 1100 tjänster.

– Vi har gått ut idag och talat om att vi som bolag måste skära ner kostnaderna över hela linjen globalt. Vi räknar med att det också kommer påverka Lund, sade Bengt-Arne Molin, vd för Sony Mobiles svenska bolag, till Sydsvenska när siffrorna presenterades.

Senast Lund berördes var augusti 2012 när 650 fasta tjänster och 350 konsulter försvann (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)