JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. De sätter extrarotor på vindkraftverken

 Anupam Sharma och Hui Hu, FOTO: Christopher Gannon
Ett extra mindre rotorblad i mitten ska kunna höja vindkraftsanläggningens verkningsgrad med minst 18 procent. Två forskare på Iowa State university – Anupam Sharma och Hui Hu – får anslag från för att finslipa konstruktionen ytterligare.
– Vindkraftverk är en ju ganska mogen teknik vid det här laget, så en förbättring på 10–20 procent är ganska betydande, säger Anupam Sharma.

FOTO: Christopher Gannon
Resultaten kommer från simuleringar och test i vindtunnel.
Dels ger det enskilda vindkraftverket med två rotorer mer energi, och dels stjäls mindre energi från vindkraftverken i lä.

Den lilla rotorn snappar upp vind som annars går förlorad på grund av att centrum av de stora rotorerna inte är strömlinjeformade. På det sättet höjs verkningsgraden med cirka fem procent.

För det andra skapar vindkraftverkets rotorer en svallvåg bakom kraftverket som stör bakomliggande vindkraftverk –  den kan stjäla mellan 8 och 40 procent av vindenergin, enligt forskarna. Den mindre rotorn minskar störningen från svallvågen.

Hittills har forskarna provat sina teorier via simuleringar och labbtest och dragit slutsatsen att en extra rotor kan höja vindfarmens verkningsgrad som helhet med 18 procent.

Deras forskning har under det senaste året betalats av Iowa Energy Center med 116 000 dollar. Nu finansierar NSF (National Science Foundation) ytterligare tre år med 330 000 dollar.

Var ska extrarotorn placeras? Hur stor ska den vara? Vilken form ska den ha? Ska den rotera åt samma håll eller motsatt håll? Det är några av de frågor forskarna undersöker. De ska nu ta fram nya modeller för test i vindtunnlar.

–  Vi hoppas att kunna få ännu bättre resultat, säger Hui Hu.

KÄLLA: Iowa state university

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)