JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vind gör snabbt rätt för sig

Vind gör snabbt rätt för sig


Det tar 9,5 månader för ett av Siemens havsbaserade vindkraftverk att producera den mängd energi som gick åt för att bygga kraftverket. Det visar Siemens egen analys. I siffran ingår material, produktion, konstruktion, drift, underhåll, nedmontering och återvinning,
Företaget tittade på ett havsbaserat vindkraftverk med 80 turbiner. Det beräknas komma att producera 53 miljarder kWh under en livstid på 25 år till priset av ett koldioxidutsläpp på 370 000 ton.

Det är mindre än en hundradel av de koldioxidutsläpp som samma mängd energi producerad med kolkraft skulle resulterat i, 45 miljoner ton.

Siemens hamnar på ett utsläpp på 7 gram koldioxid per kWh. Det är snäppet bättre än det minsta värde på 8 gram för havsbaserad vind som IPCC anger i en rapport från 2014.

Siemens har tidigare gjort samma analyser på ytterligare tre av sina vindkraftsanläggningar.  Ett annat havsbaserat kraftverk med 80 turbiner släpper ut 10 gram koldioxid per kWh och arbetar ihop sin energiskuld på 10,5 månader.

Två landbaserade vindkraftverk med 20 turbiner vardera är ännu miljövänligare: de släpper ut 4 respektive 5 gram koldioxid per kWh – båda klart bättre än IPCC:s minimum på 7 gram – och amorterar sina energiutlägg på 4,5 respektive 5,5 månader.

Det är vid materialutvinningen, främst av stål, betong och epoxiplast, som merparten av utsläppen görs – 84–85 procent för de havsbaserade verken och 68–69 procent för de landbaserade.

Nedmonteringen ger en negativt bidrag till utsläppen på 20 procent, eftersom många av materialen kan återbrukas. Exempelvis fabriksrenoveras de flesta turbiner för att därefter på nytt sättas i drift. Att bygga verken så att materialen blir återbrukbara är något Siemens säger sig lägga mycket kraft åt just nu.

Siemens utför analyserna som en del av ett åtagande att vara transparent med sina miljöeffekter.

Källor: Physorg, IPCC (pdf), Siemens

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)