JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ännu ingen våg av blå energi

Ännu ingen våg av blå energi

40 MW tidvattenkraft och 25 MW vågkraft beräknas ha installerats i EU om tre år. EU vill se mer satsningar på så kallad ”blå energi” men hittills har marknadskrafterna visat svalt intresse och prognoserna har skruvats ner.
Globalt finns det just nu cirka 30 företag som utvecklar system för tidvattenkraft och cirka 45 som utvecklar  vågenergi. Det konstateras i en EU-rapport.

Det är ny teknik som utforskas – endast en minoritet av dessa företag har kommit så långt som till att sjösätta storskaliga prototyper.

EU är bra på blå energi – knappt hälften av nämnda företag finns här och det är också här som det mesta av den infrastruktur som faktiskt finns ligger utrullad.

Ännu dröjer det dock innan blå energi ger några större bidrag till energiproduktionen. Endast 66 MW är projekterade inom EU fram till 2018.

År 2009 hoppades EU på 2,25 gigawatt blå energi år 2020, men utvecklingen har gått långsammare än väntat.

Också havsvärmekraft och saltkraft räknas som blå energi. I Martinique ska det byggas ett havsvärmekraftverk på 10 MW och Holland har ett saltkraftverk på 50 kW tagits i bruk.

Det första skarpa tidvattenverket beräknas gå i drift i Storbritannien nästa år. Tidvattenstekniken är generellt mer mogen än vågenergitekniken, enligt rapporten.

Hela Atlantkusten, Östersjön och Medelhavet är lämpliga exploateringsområden för blå energi.

EU:s Ocean Energy Forum driver utvecklingen av blå energi framåt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)