JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM har kiselfotonik för 100 Gbit/s-länkar
IBM har integrerat elektronik och fotonik på ett chip på ett sätt som kommer att möjliggöra strömsnål optisk kommunikation i 100 Gbit/s i i molnservrar och superdatorer. En milsten inom kiselfotoniken, enligt företaget.
IBM kallar sin tillverkningsteknik för Integrated Nano-Photonics Technology. Den kan tillverkas i 90 nm i en standard-CMOS-process kallad CMOS9WG silicon-on-insulator. Tekniken blandar elektroniska komponenter med vissa optiska komponenter, som Mach-Zehnder-modulatorer (MZM).

Chipet stöder våglängdsmultiplexering – IBM använder fyra färger – och kommer att kunna användas för att tillverka transceivrar med en kapacitet på 63 miljoner twittermeddelanden per sekund, vilket enligt IBM motsvarar cirka 100 Gbit/s.

Chipet har strukturer som möjliggör att det ansluts till en fysisk fiber. Lasern sitter inte på chipet.

Målet är att kunna använda samma optiska kommunikation både mellan serverrack och mellan chips – från kilometrar till centimetrar.

Optisk teknik används redan i datahallarna, men bygger enligt IBM på  ytemitterande lasrar (VCEL) och multimodfiber med begränsad räckvidd och bandbredd, medan IBM nu kan erbjuda singelmodfiber.

IBM har demonstrerat en datalänk på två kilometer med fyra oberoende kanaler på 25 Gbit/s vardera. Dessa kommer att kunna multiplexas till 100 Gbit/s i den färdiga transceivern.

IBM tror sig kunna skala upp tekniken till åtta kanaler.

Sändaren använder ~135 mW, motsvarande  5,4 picojoule/bit i 25 Gbit/s.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)