JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linus ska lära svenskar ladda bilen

Linus ska lära svenskar ladda bilen

I Norge har bilförare laddat sina elfordon på publika laddstationer i över 25 år. Nu ska Sverige dra nytta av norsk erfarenhet genom projektet Linus.
Nu drar Linus igång – namnet är kort för ”Laddinfrastruktur i Norge ur ett svenskperspektiv” .

Det var strax före sommaren som Energimyndigheten beslutade att finansiera det ettåriga projektet med mål att studera hur laddinfrastruktur i Norge är uppbyggd och hur den används

– Sverige kan ta lärdom av föregångslandet Norge för att undanröja eventuella barriärer vid introduktionen av laddbara fordon och vid etableringen av den publika laddinfrastrukturen för laddbara fordon, säger Mazdak Haghanipour som är projektledare för Linus.

I projektet ingår bland annat att logga norska laddstationer som är uppkopplade för att sedan analysera insamlad data och på så sätt få en bättre förståelse för hur den publika laddinfrastrukturen används.

Att Sverige vänder sig till Norge för detta är inte svårt att förstå. Norge har sedan början av nittiotalet tydligt visat att landet ska bli världsledande på laddbara fordon.

Idag finns över 66 000 registrerade elfordon i Norge, jämfört med Sveriges 12 000, enligt statistik  från Power Circles, som leder detta projekt. I Norge finns dessutom mer än 7 000 laddpunkter, att jämföra med Sveriges cirka 1 600.

I projektet deltar även Viktoria Swedish ICT.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)