JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB går från fem till fyra divisioner
Under gårdagens kapitalmarknadsdag levererade ABB sitt andra steg i en omorganisation med syfte att öka effektiviteten. Från årsskiftet går företaget ned från fem till fyra divisioner, där de två nya är Power Grids och Electrification Products.
När ABB höll kapitalmarknadsdag igår fick styckningsfantasterna inte sin vilja igenom. Däremot kan man konstatera att den nya strukturen som nu införs öppnar för en enklare uppdelning av företaget.

De två nya divisionerna utgör i stort kraftdelen, men också en del av automationsverksamheten, medan de två renodlade automationsdivisionerna blir kvar i sin gamla form. Från årsskiftet blir således de fyra divisionerna, Power Grids, Electrification Products, Discrete Automation and Motion samt Process Automation.

De flesta ABB-anställda i Sverige kommer att tillhöra nya Power Grids – divisionen hade 2014 pro forma en omsättning på cirka 12,6 miljarder dollar och cirka 39 000 anställda. Den påstås vara störst i världen inom infrastruktur för kraftindustrin och de största konkurrenterna är GE, Alstom och Siemens.

I övrigt presenterade företaget ett utökat besparingsprogram på totalt 1 miljard dollar liksom att tillväxtmålet sänks från 4-7 till 3–6 procent under perioden 2015–2020. Företaget förklarade det lägre oljepriset och den ekonomiska avmattningen på tillväxtmarknader, däribland Kina, som skäl till neddragningarna.

Samtidigt påstås det att pressen på företagsledningen har ökat i och med att den svenska investmentfonden Cevian, med Christer Gardell i spetsen, köpt på sig över 5 procent av bolaget. ABB:s vd Urich Spiesshofer menar dock att Cevian hittills enbart varit i "lyssningsläge" och ännu inte lagt fram några konkreta förslag till ledningen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)