JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 11 juli 2020 VECKA 28
Den nya specifikationen – Narrow-Band Long-Term Evolution (NB-LTE) – är bästa valet för att koppla upp IoT-enheter trådlöst. Det hävdar Ericsson, Nokia och Intel, som nu i gemensam regi ska driva igenom sin sak.
De tre giganterna vill alltså att NB-LTE går vinnande ur striden kring trådlös uppkoppling av sakernas internet. NB-LTE är en optimerad version av 4G LTE. Enligt de tre förespråkarna är tekniken billig, enkel att implementera och energieffektiv.

– Mobiltelefonnätet täcker redan 90 procent av världens befolkning så det är logiskt att utnyttja detta för att driva på införandet av IoT genom standardisering av NB LTE, säger Thomas Norén på Ericsson i ett pressmeddelande.

Tajmingen av offentliggörandet av samarbetet mellan de tre storföretagen är valt med omsorg: på branschorganisationen 3GPP RAN-gruppsmöte i Phoenix under denna vecka väntas man rösta om just ett förslag till en smalbandig LTE-specifikation.

Intel kommer att arbeta i nära samarbete med Ericsson och Nokia för att få ut de kretsar som krävs. Företaget har för avsikt att rulla ut de första kretsarna i början av nästa år. Samtidigt ska Ericsson och Nokia se till att befintliga LTE-nät uppgraderas att stödja NB LTE, och därmed energieffektiv maskin-till maskin-kommunikation.

Fast NB-LTE har inte ett brett stöd inom branschen. Huawei och flera andra väntas istället stödja förslaget Narrowband Cellular IoT (CIoT).

Beslutet som kommer ur 3GPP-mötet blir således väldigt viktigt eftersom smalbandiga LTE-specifikationer spås ha en avgörande roll i utvecklingen av sakernas internet.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)