JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 2019 släpper Volvo en helelektrisk bil

UPPDATERAD:

2019 kommer Volvos första elbil

Personbilstillverkaren Volvo gör en helomvändning när det gäller el- och hybridbilar. Om två år ska var tionde Volvo ha någon form av eldrift och 2019 kommer en renodlad elbil. Volvo presenterade idag en helt ny strategi för elektrifiering.
– Vi tycker att det är dags att sluta betrakta elektrifiering som en nischteknik. På ett par års sikt är vi övertygade om att elektrifierade bilar kommer att stå för tio procent av Volvo Cars globala försäljning, säger företagets vd Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

Det första steget är laddhybrider i 90- och 60-serien med större bilar byggda på den nya Scalable Product Architecture (SPA). Först ut är den nyligen lanserade XC90 T8 Twin Engine med fyrhjulsdrift. Inom kort kommer även versioner med Twin Engine av den nya premiumsedanen S90.

Företaget ska också bredda produkterbjudandet med en helt ny serie mindre bilar i 40-serien. Dessa baseras på företagets nyutvecklade Compact Modular Architecture (CMA), som i likhet med SPA är förberedd för elektrifiering.

Volvo säger sig därmed vara en av få biltillverkare i världen med två helt nya arkitekturer som täcker in både laddhybrider och helt elektriska drivlinor.

Dessutom har företaget dragit igång utvecklingen av en ren elbil som ska börja säljas år 2019. Volvo lämnade dock inga detaljer om denna modell.

– Våra redan lanserade laddhybrider har lärt oss mycket om hur människor använder elektrifierade bilar. Våra studier visar att förarna i våra Twin Engine-bilar kör ungefär halva tiden på eldrift. Detta innebär att våra laddhybrider redan är ett starkt alternativ till konventionella drivlinor, säger företagets utvecklingschef Peter Mertens i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)