JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Drönare kartlägger åt robotbulldozers

Terrängen 3D-kartläggs av en grupp självflygande minihelikoptrar. Kartorna används sedan av självkörande schaktmaskiner och grävmaskiner. Det är Japanska Komatsu som på detta automatiserat stora delar av det markförberedande arbetet vid byggprojekt.
Systemet leasas ut under namnet Smart Construction. Vinsterna är att färre och mindre kvalificerade mänskliga arbetare behövs i proceduren, och att kartläggningen sker på betydligt kortare tid och blir betydligt noggrannare.

Den tidigare lösningen var att låta mänskliga arbetare kartlägga manuellt från marken. Den processen kunde ta upp till två veckor. Med minikoptrarnas 3D-kameror tar kartläggningen typiskt en dag, och ner till en halvtimme.

Noggrannheten ska vara ”betydligt bättre” än de felmarginaler på 20–30 procent i schaktmassa som manuell kartläggning ger.

94-åriga japanska Komatsu är världens näst största byggföretag. Företaget saluför sedan tidigare bland annat självkörande lastbilar för gruvbrytning.

Enligt Komatsu adresserar automatiseringen ett akut problem, att japan lider av brist på arbetskraft på grund av en åldrande befolkning.

Minikoptrarna levereras av amerikanska  Skycatch som har sitt fokus på den japanska marknaden, bland annat eftersom acceptansen för att ersätta arbetare med robotar är högre där.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)