JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Industrin hoppas på en uppgång

En instabil omvärld och en osäkerhet kring vad den svenska politiken gör för företagandet ligger bakom att 2015 aldrig tog fart. Istället vänder det för svenska underleverantörer under 2016. Det spår Svensk Industriförening, Sinf, som igår presenterade den senaste Underleverantörsbarometern på Elmia Subcontractor.
– Andelen underleverantörer som budgeterar med en omsättningsökning 2016 är 70 procent, jämfört med 63 procent inför 2015. Även i innevarande kvartal ser det ljusare ut. Vi märker helt klart en mycket starkare tilltro på framtiden, säger Anders Ekdahl, vd för Sinf i ett pressmeddelande.

Underleverantörsbarometern görs kvartalsvis bland mindre och medelstora underleverantörer till storföretag. Den senaste – avslutad den 5 november, som inkluderar årets tredje kvartal och prognoser för det fjärde – är avvaktande.

Här kan man läsa:
• 45 procent av underleverantörerna har ökat sin omsättning, jämfört med 55 procent föregående kvartal.
• 47 procent förväntar en ökad orderingång jämfört med 41 procent under tredje kvartalet 2015
• Andelen som planerar att anställa under fjärde kvartalet minskar från 23 procent till 16 procent. Andelen som planerar att säga upp har däremot ökat från 12 procent till 16 procent.
• 43 procent ser bristen på utbildad arbetskraft som ett problem.

Samtidigt försöker Sinf skapa en positiv stämning inför 2016 genom att peka på den starka fordonssektorn. Likaså tyckts det finnas en tro på att produktionen så sakteliga är på väg tillbaka från låglöneländer; 26 procent av de tillfrågade bedömer att produktionen är på väg tillbaka till Sverige, medan 16 procent menar att den fortsatt är på väg ut ur landet.

Av företagen som upplever att produktionen flyttas till Sverige anger 52 procent att det är av kvalitetsskäl, medan 80 procent av de som svarat att produktionen flyttar ut anger att det är av löneskäl.

Sinf har cirka 1 200 medlemsföretag och mäter kontinuerligt stämningen bland dessa i  Underleverantörsbarometern.


Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)