JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ögonstyrning ger Polhemspris

Ögonstyrning ger Polhemspriset

Tobii Eyetracker – en sensor som gör att ögonens rörelser kan styra datorer – ligger bakom att John Elvesjö och Mårten Skogö nu får Sveriges äldsta teknikpris, Polhemspriset. Ögonsensorn gör att människor med funktionshinder kan använda datorer lika fritt som andra.
 
 John Elvesjö
 
 Mårten Skogö
Tobii – som idag har 600 anställda i ett tiotal länder – startade år 2001 av John Elvesjö och Mårten Skogö, två studiekamrater från teknisk fysik på KTH. Upprinnelsen var ett projekt för skogsindustrin som John Elvesjö arbetat med två år tidigare och som involverat optiska sensorer.

– Jag lekte med dem på helgerna och upptäckte att de kunde användas för att spåra en rad olika objekt. Plötsligt insåg jag att de kunde användas för att avgöra vad någon tittar på. Det var en aha-upplevelse, säger John Elvesjö, numera teknikchef på Tobii.

Idag används företagets ögonstyrda teknik av över 10 000 människor, främst i Norden och USA. En hel del av dessa är människor med grava funktionsnedsättningar som med teknikens hjälp kan använda en dator likt andra.

För detta tilldelas John Elvesjö och Mårten Skogö, i dag forskningschef på Tobii, Polhemspriset 2015 – en guldmedalj och 250 000 kronor, förutom äran. Priset delas ut den 17 november av Sveriges Ingenjörer.

Fakta Polhemspriset
Priset instiftades år 1876 till minne av den svenska uppfinnaren och industrimannen Christopher Polhem, kallad "den svenska mekanikens fader" (1661-1751).
 Det delas ut av Sveriges Ingenjörer för teknisk innovation på hög nivå eller genialisk lösning av ett tekniskt problem. Den ska vara uthålligt miljövänlig. 
Några tidigare pristagare är: Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925), Ove Fernö för rökavvänjningsmedlet Nicorette (1987), Håkan Lans för GPS (1995), Laila Ohlgren för ”gröna knappen” på mobiltelefoner (2009) Petra Wadström för vattenrenaren Solvatten (2013) och Hans Björklund för kontroll- och skyddssystem till elnät (2014).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)