JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Framtidens bil kan läsa dina tankar

Framtidens bil kan läsa dina tankar

I snitt 3,5 sekunder innan föraren gjorde en manöver, visste bilen vart den var på väg. Ett av forskarnas knep var att studera förarens huvudrörelser.

Forskare på Cornelluniversitetet i USA har använt AI-tekniken Deep Learning för att förutsäga om en förare är på väg att svänga, byta fil eller fortsätta rakt fram. 90 procent av förutsägelserna var korrekta i en studie som omfattade tio förare och en total körsträcka på 1900 km över två månader.

AI-algoritmen har tillgång till en kamera som filmar vägen, en kamera som filmar föraren, en karta av hur vägen ser ut framför fordonet, GPS-data och bilens hastighetslogg. Algoritmen tränades genom att förevisas en mängd exempel på vilka manövrer som följde på olika observationer.

Därefter kopplades algoritmen om till att börja förutsäga manövrer från nya observationer.

Innan en förare byter körfält så tar den en titt för att se att kusten är klar. Dessutom saktar föraren oftast ner farten. Att algoritmen kunde observera huvudrörelser och hastighet är förmodligen orsaker till att förutsägelserna stämde så bra.

Deep Learning är den just nu hetaste klassen av algoritmer inom AI-området. Det är den teknik som ger bäst resultat för bland annat automatisk bildtolkning och röststyrning och den används redan idag i förarassistanssystem.

Tekniken kan kanske integreras i framtida fordon och förhindra olyckor, hoppas forskarna, kanske genom att varna föraren att den planerar en farlig manöver. En möjlighet är att tekniken aldrig kommer att behövas i framtiden, för att bilen själv tar över manövrerandet.

Läs forskarnas artikel här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)