JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Darpa bygger gränssnitt till hjärnan

Darpa vill bygga gränssnitt till hjärnan

En miljon hjärnceller ska kommunicera individuellt med ett implantat i människohjärnan. Det är målet med ett nytt projekt från det amerikanska militära forskningsinstitutet Darpa.

Projektet siktar på att sätta rekord i bandbredd och signalnoggrannhet när det gäller kommunikation med hjärnceller via gränssnitt av det här slaget.

– Gränssnittet ska fungera som en översättare som omvandlar mellan det elektrokemiska språk som används av neuroner i hjärnan och de ettor och nollor som utgör språket inom informationstekniken, skriver Darpa i ett pressmeddelande.

En kubikcentimeter stort ska implantatet vara. Projektet heter NESD (Neural Engineering System Design) och finansieras inom USA-regeringens program Brain Initative.

Gränssnittet ska därefter kunna användas för forskning i nya behandlingstekniker. En idé är att reparera syn- och hörselfel genom att mata digitalt ljud och bild direkt in i hjärnan. För detta krävs högre upplösning än den som finns i dagens bästa dator-neuron-gränssnitt, som har 100 kanaler där varje kanal integrerar signaler från tiotusentals neuroner vardera.

Darpas implantat ska kunna kommunicera enskilt med var och en av upp till en miljon neuroner.

För att projektet ska nå ändra fram till ett implantat som kan användas terapeutiskt och inte bara för forskning, krävs genombrott inom många discipliner. Darpa räknar upp hjärnvetenskap, syntetisk biologi, lågeffektselektronik, fotonik, medicinsk tillverkningsteknik och kapslingsteknik, systemkonstruktion och klinisk utvärdering.
 
Och den uppräkningen gäller bara hårdvarans utmaningar. Dessutom krävs nya matematiska modeller för neurala beräkningar för att få översättningen mellan hjärna och dator att fungera.

Projektet söker efter samarbetspartners som kan bidra med prototypning, tillverkning och intellektuella rättigheter, och på ett senare stadium kanske även med forskningstillämpningar och kommersialisering.

Är du intresserad kan du komma till ett möte som projektet arrangerar den 2–3 februari i Darlington, Virginia.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)