JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

product1

Andnings­hjälp och 3D-skrivare prisade

Monivents utrustning som mäter luftflödet i ansiktsmasken på nyfödda barn och därmed visar om syresättningen i blodet är korrekt, fick priset som ”Årets Elektronikföretag i Västsverige 2015” i kategorin Ungt/nyskapat. Det stora priset, ”Årets Elektronikföretag i Västsverige 2015”, gick till 3D-skrivarföretaget Arcam.

3 till 6 procent av alla nyfödda barn är i behov av andningshjälp direkt efter födseln. Luft tvingas ner i barnets lungor för att syresätta blodet. För lite luft riskerar att orsaka syrebrist medan för mycket luft kan orsaka kroniska skador på lungor och andra vitala organ.

Idag saknas bra verktyg för att reglera luftflödet, en brist som Monivent vill åtgärda. Företaget har utvecklat en lösning där luftflödet mäts trådlöst direkt i ansiktsmasken. Resultaten visas på en separat monitor och används av personalen för att justera luftmängden och därmed säkerställa en effektiv och skonsam behandling.

Det stora priset gick till Arcam som utvecklar och tillverkar 3D-skrivare för metall. Företagets EBM-system har en magnetiskt styrd elektronstråle som bygger metallstrukturer i 3D.

Kunderna finns primärt inom medicinteknikområdet (implantat) och flygindustrin. Företaget tog nyligen den största ordern hittills på 10 stycken EBM-system till Avio Aero i Italien. Företaget tillverkar bland annat turbinblad till lågtrycksturbinen i GE-motorn GE9X för bland annat Boeings 777X-plan som ska flyga kommersiellt runt år 2019–2020.

Prisen delades ut av Elektronikindustriföreningen i Göteborg.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)