JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Hans Vestberg har haft svårt att få fart på omsättningen och vinsten i telekomjätten Ericsson. Det visar inte minst rapporten för årets första kvartal som visserligen inte var någon katastrof men som ändå var en besvikelse på i stort sett alla punkter. För att få fart på tillväxten och lönsamheten ska företaget organiseras om så att kunderna ska få lättare att hitta rätt.

– Vi är inte nöjda med de senaste årens övergripande utveckling vad gäller tillväxt och lönsamhet, säger Hans Vestberg i ett pressmeddelande.

– De förändringar som vi idag meddelar, gör det möjligt att öka takten i genomförandet av strategin och ännu hårdare driva global effektivitet och tillväxt. Vi kommer att skapa en mer ändamålsenlig organisation för att kunna möta våra kunders olika behov och ta tillvara nya möjligheter på marknaden. Nu när 5G, Internet of Things och molnteknik driver nästa fas i industriutvecklingen är det helt rätt tid att genomföra dessa förändringar.

Från den 1 juli kommer Ericsson att bestå av fem affärsenheter samt en ny enhet som skulle kunna fått det hypade epitetet IoT men som döpts till Industry & Society.

Kärnan i verksamheten är oförändrad, det vill säga Network Products och Network Services, affärsenheten för radio- och transportnät respektive affärsenheten för att bygga och driva nät

Den nya tillväxten ska komma från de nya affärsenheterna inom IT och molnteknik det vill säga IT & Cloud Products och IT & Cloud Services. Dessutom har Ericsson en affärsenhet för Media, i första hand tv- och videoproduktion.

Ericsson kommer också att intensifiera kostnadsjakten, en aktivitet som kommer att kosta 4 till 5 miljarder kronor i år. Företaget har sedan tidigare lovat att spara 9 miljarder på årlig basis från år 2017.

– De förändringar som vi nu genomför kommer att göra det lättare för våra kunder att göra affärer med oss, oavsett om de är en operatör, ett mediabolag eller en kund från någon annan bransch, säger Hans Vestberg i pressmeddelande.

Försäljningen blev 52,2 miljarder kronor för första kvartalet i år mot 53,5 miljarder kronor i fjol. Bruttomarginalen minskade till 33,9 procent från 35,4 i fjol medan periodens resultat ökade till 2,1 miljarder kronor från 1,5 miljarder i fjol.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)