JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google startar egen inkubator

En femtedel av arbetstiden på Google har du kunnat ägna åt egna projekt. Nu får du dessutom snart hjälp att starta eget.

Google kommenterar inte nyheten. Källan är inofficiella uppgifter från personer involverade i projektet, enligt tidningen The Information.

Företagsinkubatorn heter Area 120 och leds av Don Harrison och Bradley Horowitz, sedan tidigare chefer på Google. De presenterade projektet på ett allmöte på Google.

Idag finns möjlighet för Googleanställda att arbeta 20 procent av arbetstiden med egna projekt. På Area 120 ska de kunna arbeta ”120 procent” med egna projekt, kanske under ledning av mentorer.

Grupper ska kunna ansöka om att ansluta sig till Area 120 under några månader, efter att ha lämnat in en affärsplan. Därefter kan gruppen teckna kontrakt om ytterligare stöd eller om att starta ett företag, kanske med Google Ventures eller kanske Google Capital som investerare.

Google hoppas med Area 120 att slippa släppa taget om anställda med entreprenörsanda, och att inspirera fler till att ta fram affärsmässiga idéer. The Information påpekar att Google under senare år förlorat anställda till bland annat Instagram och Whatsapp.

The Information föreslår ett möjligt problem med upplägget: att Area 120 får hålla tillgodo med ett B-lag med inte tillräckligt bra idéer eller riktigt så mycket entreprenörsanda att de klarar att ordna finansiering på egen hand och på så sätt slippa binda upp sig med kontrakt mot Google.

Inkubatorn sorterar under Google snarare än under moderbolaget Alphabet. Den kommer att ligga på Googles kontor i San Francisco.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)