JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Philips ett steg närmare avknoppad belysning

Philips ett steg närmare avknoppad belysning

Nederländska Philips har under en tid planerat för att sälja belysningsverksamheten. Det hetaste spåret just nu är en börsnotering. Om planerna går i lås så blir Philips i huvudsak ett medicinteknikbolag.

Philips grundades som ett belysningsföretag år 1891 men nu är både lysdioderna och belysningsverksamheten till salu. Istället är det medicinteknik som står i fokus för det som blir kvar.

Försäljningarna har dock inte varit smärtfria. Lysdioderna, det vill säga verksamheten i Lumileds, skulle redan förra året säljas till ett kinesiskt konsortium i form av GO Scale Capital men stötte på patrull i USA. Affären var värderad till 2,9 miljarder dollar innan den föll (länk).

Även belysningsdelen har varit till salu en tid och Philips har utvärderat olika bud. Nu lutar det åt att verksamheten, som värderas till cirka 5 miljarder euro, sätts på börsen. Av försäljningen utgörs 48 procent av lysdiodsbaserade produkter. Andelen växer snabbt, sista kvartalet i fjol var det 37 procent.

Intressant att notera är att belysningsverksamheten hakat på IoT-trenden och slutit avtal med bland annat Cisco och SAP för att kunna utveckla uppkopplade produkter och därmed motverka den priserosion som annars kännetecknar belysningsbranschen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)