JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel överger Atom för telefon och plattor

LexingtonReferenceDesign200

Intel överger Atom för telefon och plattor

Intels aktuella mobilprocessorfamiljer Broxton och Sofia ställs in. Tidigare har företaget meddelat att den nuvarande Atom-baserade Cherry Trail-processorfamiljen för surfplattor kommer att efterföljas av Apollo Lake baserad på Skylake.

Nyheten om Broxton och Sofia presenterades i tidningen Forbes i torsdags.

Under april annonserade Intel neddragningar på 12000 arbetstillfällen. Nu står det klart att också produktportföljen drabbas. Företaget skär bort en aktuell och en kommande processorfamilj för smarttelefoner.

Sofia är en aktuell familj mobilprocessorversioner av Intels x86-arkitektur Atom. Här finns bland annat systemkretsar med integrerade 3G-, LTE- och wifi-modem.

Broxton baseras på mikroarkitekturen Goldmont och skulle ha lanserats i år i 14 nm för smarttelefoner.

Avslutandet av Broxton och Sofia tolkas av kommentatorer som dödsstöten för Atom inom mobiler.

Utöver processorer för mobiler och surfplattor tillverkar Intel idag Atom-processorer för servrar, notebooks och inbyggda system. Intels vd Brian Krzanich har deklarerat att företagets fokus nu ligger på molnet, IoT, minne, FPGA och 5G i vilket ingår satsningen på mobilmodem.

I mars 2008 skrev Elektroniktidningen för första gången om Intels nya processorfamilj ”Atom” som skulle användas i vad som då kallades mid-enheter, mobile internet devices.

Under decenniet som gått har Intel samlat ihop till en brakförlust på sina mobilsatsningar. Intels deklarationer av att äntligen vara redo att utmana ARM, har varit en evig följetong varje gång en ny Atom-generation släpps. En siffra som läckt ut är att företaget under 2014 gjorde en miljard dollar i förlust per kvartal i sin Mobile and Communications Group.

Det här är andra gången i historien Intel misslyckas med att lansera en processor för mobiltelefoner. I början av 2000-talet satsade företaget på ARM-familjen Xscale men den verksamheten såldes till Marvell 2006.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)