JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 40 miljoner på miljövänligt trafikerade

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Mistra, ger 40 miljoner kronor till forskningsprogrammet SAMS lett av KTH och VTI. Målet är att skapa tjänster för att på sikt nå helt fossilfri mobilitet.

– Vi vill anpassa teknik, uppkoppling och ny mjukvara för mobilitetstjänster till användares verkliga behov, säger Anna Kramers, forskare på avdelningen för Miljöstrategisk analys och Centre for Sustainable Communications (CESC) vid KTH, i ett pressmeddelande.

Genom att utveckla tjänster som till exempel gör det mer lockande att resa utan egen bil, och därmed utnyttja befintligt infrastruktur effektivare, tror man sig kunna skapa bättre rörlighet för alla samtidigt som energi- och resursförbrukning liksom utsläppsnivåerna minskar rejält.

Inom forskningsprogrammet som nu får stöd ska man testa teknik som gör det möjligt att kombinera kollektivtrafik och olika sorters mobilitetstjänster i digitala plattformar.

– Digitalisering har hittills mest kopplats till tekniska frågeområden, men relativt lite arbete har lagts ned på att förstå de sociala, beteendemässiga och organisatoriska pusselbitarna som är avgörande för att få praktiskt genomslag och därigenom en verklig förändring, säger Karolina Isaksson, som leder forskning på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, i pressmeddelandet.

Ericsson är ett företag som bidrar i detta program. Företaget samarbetat med KTH genom CESC och ITRL, som är två viktiga komponenter i Mistras SAMS-satsning.

– Vi ser fram emot intensivt och kreativt arbete för att skapa innovationer och identifiera nya möjliga vägar till en hållbar framtid, säger Sara Mazur, forskningschef på Ericsson, i pressmeddelandet.

Forskningscentret ITRL, Integrated Transport Laboratory, utgör en del av ”5G for Sweden”, ett  program drivet av Ericsson (länk).

Forskningsprogrammet SAMS är ett konsortium lett av KTH- och VTI. Här ingår även Stockholms stad, Ericsson, K2, Karlstads universitet, Lunds universitet, Trafikverket, Malmö stad, Botkyrka kommun, FRAC, Scania, Open Lab, Samtrafiken, Savantic och Transformator design.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)