JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Den amerikanska telekommyndigheten FCC får inte undanröja delstaters hinder mot kommunalt bredband. Det konstaterar en domstol efter 1,5 års rättegång.

Städerna Chattanooga och Wilson i delstaterna Tennessee respektive North Carolina får inte bygga så mycket bredband de vill. Det har Tennessee och North Carolina bestämt, och FCC kan inte hjälpa dem.

FCC är bemyndigat att ta bort hinder mot bredbandsinvesteringar och försökte utnyttja detta till att befria Chattanooga och Wilson från begränsningar som deras delstater satt upp.

Men beslutet blev överklagat av de båda delstaterna och domstolen konstaterar att formuleringen i FCC:s föreskrifter är luddig: ”promote competition in the local telecommunications market, or other regulating methods that remove barriers to infrastructure investment”. Den formuleringen ger inte tydligt FCC rätten att köra över lagar. Det är inte ens tydligt att det är kommunala investeringar i bredband som ska stödas, utan kanske bara privata investeringar.

FCC:s försök att köra över Tennessee och North Carolina kom i februari i fjol, samtidigt som FCC meddelade nya föreskrifter för nätneutralitet.

Skribenten Karl Bode på nyhetssatjen Techdirt anser att beslutet är olyckligt. Enligt honom är det etablerade bredbandsoperatörer som lobbar igenom lagstiftningar som hindrar kommunalt bredband i USA – i 19 delstater finns lagar av det slaget – för att kunna upprätthålla monopol eller duopol.


Karl Bode

– Tennessee driver i bredbandets bakvatten av det här skälet, så det här domslutet är inget som någon borde vilja korka upp några champagneflaskor över.

– Det är möjligt att FCC blev lite väl kreativt med lagstiftningen, men utfallet av domen är likväl olyckligt.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus