JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Geststyrning och ansiktsigenkänning i mobiltelefoner. Det är två tänkbara tillämpningar för Acconeers strömsnåla och noggranna radar som dessutom är mycket kompakt. Företaget har fyllt på kassan med 60 miljoner kronor rapporterar nyhetssajten Breakit.

Acconeer knoppades av från Lunds universitet år 2012 för att kommersialisera forskning kring korta radarpulser på frekvenser över 60 GHz. Pulserna är under 100 ps vilket medför att de får ett extremt brett frekvensinnehåll. Dessutom är de identiska – koherenta – vilket underlättar signalbehandlingen i mottagaren eftersom man vet exakt vad det är man letar efter.

Företaget har tagit fram en integrerad mikrovågskrets i indiumgalliumarsenid som innehåller hela den patenterade radardelen, det vill säga antenn, radiodel och basband. Allt ryms i en kapsel på 5x5 mm.

Ytterligare en fördel med tekniken är att effektförbrukningen är väldigt låg eftersom kretsen bara drar ström när den genererar en puls.

Noggrannheten ligger på millimeternivå

– Vår målsättning är i slutändan mobiltelefoner, där vi tror att vår komponent kan bli väldigt användbar vid till exempel ansiktsigenkänning och gest-styrning. Men det finns många andra tillämpningsområden. Allt från robotdammsugare till drönare, säger bolagets vd Lars Lindell till Breakit.

Företaget har tidigare tagit in 40 miljoner kronor i kapital och lån. Nu fylls kassan på med ytterligare 60 miljoner kronor, pengar som bland annat ska användas för att ta fram en kommersiell produkt.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus