JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Autoliv och Volvo slår sina påsar ihop

Bilsäkerhetsföretget Autoliv och biltillverkaren Volvo startar ett gemensamt bolag kring mjukvara till förarassistans och självkörande bilar.

Verksamheten i det nya företaget drar igång i början av nästa år och huvudkontoret hamnar i Göteborg. Runt 200 personer ska rekryteras från de båda företagen. På medellång sikt väntas företaget få drygt 600 anställda.

Det nya företaget, som ännu inte är bildat och som saknar namn, ska utveckla produkter för förarassistans och autonom körning till Volvos bilar. Dessutom kommer produkterna att säljas av Autoliv till andra företag. Intäkterna fördelas sedan mellan de båda företagen.

– Genom att vi kombinerar våra kunskaper och resurser skapar vi en världsledare inom utveckling av AD-mjukvara. Det innebär att vi kan lansera denna spännande teknologi snabbare till våra kunder, säger Volvos vd och koncernchef Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

AD står för autonomous driving och är mjukvaran i sjävkörande bilar.

Bägge företagen bidrar med immateriella rättigheter för sina ADAS-system till det gemensamma bolaget. De första ADAS-produkterna väntas bli tillgängliga under 2019 och den första tekniken för självkörande fordon år 2021.

Chef för det nya bolaget blir Dennis Nobelius som idag är vd för Volvo i Schweiz. Tidigare har han varit chef för fordonsserie 90.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)