JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samma plattform – två olika kameror

Kameratillverkaren Hasselblad i Göteborg har på kort tid släppt två nya kameror. I maj lanserades den nya generationen av flaggskeppet H6D och i juni var det premiär för en helt ny och betydligt kompaktare modell kallad X1D. Bägge är baserade på en helt ny elektronik- och mjukvaruplattform och riktar sig till yrkesfotografer och välbeställda amatörer.

– Vi har pratat ganska länge om att det inte går att köra vidare på den gamla plattformen, många komponenter har nått ”end-of-life” och klarade inte de nya funktioner vi ville ha in. I början av förra året föll bitarna på plats och med 75-årsjubileet i ögon­vrån körde vi igång utvecklingsarbetet, säger Åke Wåssén som varit projektledare för H6D-modellen.

Utvecklingsavdelningen hade förmånen att få starta med ett vitt papper vilket gjorde det lätt att uppgradera ett antal nyckelkomponenter inklusive processor och FPGA. Resultatet syns i H6D där i princip alla specifikationer är förbättrade jämfört med föregångaren H5D plus att den fått ett antal nya funktioner och gränssnitt.

Det gäller exempelvis tretumsskärmen som sitter på baksidan av kameran och som används för att visa bilderna men också för att göra de flesta inställningarna. Antalet knappar och reglage är lika många som tidigare men inställningarna kan numera göras via displayen på bakstycket.

– Vi har lagt ned mycket jobb för att få till en bra upplevelse i skärmen, att den ger den känsla och följsamhet man förväntar sig, säger Åke Wåssén.

Det handlar exempelvis om att zoomning och panorering fungerar snabbt och mjukt, ett arbete som tar mer tid än man kan tro särskilt som smartmobilerna lagt ribban väldigt högt med sina eleganta gränssnitt som utvecklats med enorma resurser under många år.

– För oss är det en ny teknik så det har varit en utmaning. Vi är en liten utvecklingsavdelning, bara 15 personer.

För att ändå gå iland med jobbet har man tagit in konsulter.

– Det är alltid en startsträcka men vi har haft ett fantastiskt bra samarbete med flera stora och små konsultfirmor, cirka 15 totalt. De har bidragit med sina bästa konsulter.

Den första specifikationen som många tittar på när de ska köpa en nya kamera är antalet bildpunkter. H6D finns i två varianter med 50 respektive 100 miljoner bildpunkter. Som jämförelse stannade föregångaren på 60 miljoner. Den kompaktare modellen X1D använder samma sensor som H6D på 50 Mpixel.

Viktigt att komma ihåg i sammanhanget är att kamerorna använder bildsensorer som ytmässigt är mer än dubbelt så stora som systemkameror från exempelvis Nikon och Canon. Dessa har sensorer som storleksmässigt är jämförbara med filmformatet 24 × 36 mm vilket i runda slängar ger en tredjedel till hälften så många bildpunkter.

Fram till 2014 använde Hasselblad CCD-sensorer eftersom CMOS-sensorerna ytmässigt inte var tillräckligt stora. Men CCD har ett antal nackdelar, bland annat går det betydligt långsammare att läsa ut bilderna. Den äldre klarade inte att visa mer än ungefär en bild per sekund och bara i svartvitt i så kallat ”live view”-läge.

CMOS-sensorerna gör det också möjligt att filma och dessutom kan fotografen numera i realtid se på skärmen hur bilden kommer att bli.

– Vi har varit med i utvecklingen av sensorn, det har varit en dialog med Sony där vi utvärderat och kommenterat sensorer som vi testat.

Förutom sensorn sitter större delen av den nya elektroniken i bakstycket. Den elektroniken hanterar bland annat bildfångst och den bildbehandling som görs innan den läses ut ur kameran. För att lyfta prestanda har processorn bytts ut och tre mindre FPGA:er har bytts mot en större. Att komplexiteten i elektroniken ökat visas inte minst av att antalet lager i kortet ökat från 12 till 16.

På bakstycket finns också ett helt nytt gränssnitt för USB-C liksom wifi.

Även själva kamerakroppen har ett visst mått av elektronik men lite hårdraget behövs den mest för att köra spegeln upp och ner och till hjälpslutaren.

Precis som tidigare sitter huvudslutare och bländare i objektiven vilket innebär att kameran är synkroniserad med blixten hela vägen upp till den maximala slutartiden, som ökat från 1/800 s till 1/2000 s.

Det nya kamerahuset X1D är inte större än att det ryms i handflatan och vikten är bara 725 gram, mindre än många spegelreflexkameror av proffskvalitet.

– I grunden är det samma elektronik- och mjukvaruplattform som i H6D men den är bestyckad lite annorlunda.

För att få ned storlek och vikt finns ingen uppfällbar spegel eller optisk sökare som i H6D, de är ersatta med en elektronisk sökare. En konsekvens av detta är att de två kamerorna har helt olika autofokussystem. Spegeln i H6D är halvgenomskinlig och delar av ljuset leds till en separat sensor som används för att beräkna fokuseringen med hjälp av fasdetektion.

I X1D får man istället använda kontrasten i bilden för att räkna ut var fokuspunkten ska vara. Det är samma teknik som används i många andra kameror, men nytt för Hasselblad.

Det går att använda samma objektiv till H6D som till den äldre H5D men till X1D var det nödvändigt att ta fram en helt ny serie eftersom avståndet mellan sensorn och objektiv är betydligt kortare. Än så länge finns bara två modeller (45 & 90 mm) men fler, bland annat ett 30 mm objektiv, är under utveckling.

Vad som kommer därefter kan Åke Wåssén inte berätta.

– Jag tycker man ska fortsätta hålla ögonen på oss, det kommer mer, så mycket kan jag säga.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)