JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittiskt VR-headset och finländsk fickdator

Som partner till Nvidia får WSI berätta om två projekt utvecklade kring grafikjättens processorer – brittiska GameFace Labs trådlösa VR-system och finländska Solu Machines molnbaserade fickdator.

Det är två väldigt olika projekt, men samtidigt har de snarlika hårdvaruplattformar. Båda använder samma GPU, Tegra K1, som bas.

GameFace är ett cyklopliknande headset som skapar en virtuell verklighet för användaren.

Det cyklopliknande VR-systemet, GameFace, är enligt företaget det första i världen som verkligen fungerar trådlöst. GameFace Labs har utvecklat en egen skärm och mycket avancerade maskininlärningsalgoritmer, medan WSI skapat hårdvaruplattformen.

Likaså har WSI implementerat en Android-port för Nvidias hårdvaruplattform i samarbete med svenska Cybercom, medan Brommaföretaget Veryday stått för industridesignen.

Till skillnad mot andra VR-headsets är allt inbyggt i GameFace. Bluetooth förbinder enheten till spelkontroll, mus, och tangentbord samtidigt som wifi ger Internetåtkomst. Wifi-transceivern består av en 2 × MIMO-antenn som ger snabb och robust kommunikation.

Att bygga in allt ger fördelar men skapar samtidigt utmaningar, främst när det gäller värmehantering och kraftmatning.

En Tegra K1 som pressas maximalt alstrar mycket värme. Innan det går att spika en systemarkitektur som ger önskade upplevelse gäller det att ta beslut kring frågor såsom: Hur ofta ska skärmen uppdateras? Hur hårt kan man pressa processorn utan att det alstras för mycket värme i produkten? Är det värt att köra processorn ännu hårdare och addera en skräddarsydd kylning?

För GameFace har WSI utvecklat ett aktivt kylsystem, medan batterierna placerats i en bälteshållare och ansluts till VR-headsetet med systemets enda kabel.

Planen är att de första produkterna ska finnas tillgängliga under andra kvartalet nästa år.

Locket av på fickdatorn Solu.

Det andra projektet handlar det om en liten dator, inte större än 102 × 02 × 3 mm. Fristående fungerar den som en molnbaserad dator med inbyggd 1 40 × 40-skärm. Här ackompanjeras Nvidias Kepler-arkitektur av en Cortex A15-fyrkärna på 2,3 Hz från Nvidia. Ombord finns också 4 byte RAM och 32 Gbyte för cachelagring.

Cybercom har tagit fram en Android-port, medan det finländska företaget utvecklat ett eget operativsystem SoluOS ovanpå Android. SoluOS är helt utan ikoner, menyer, filer och fönster, istället synkas allt som sker mot molnet.

Solu är namnet för cell på finska. Kopplas Solu till en extern skärm fungerar den inbyggda skärmen som en pekplatta.

Förra hösten startade Solu en Kickstarterkampanj och för en dryg månad sedan publicerade företaget en video på sin crowdfundingkanal där de visar hur ett stort paket öppnas med de allra första Solu-datorerna, skeppade direkt från fabriken.

Läs även: Totalentreprenör med rf-expertis (länk)

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus