JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Delphi köper svensk bilprogrammerare

Industrifonden och övriga delägare säljer sitt innehav i Movimento, en leverantör av system för uppdatering av mjukvara i fordon. Köpare är Delphi Automotive, en av världens största underleverantörer till fordonsindustrin.

Movimento grundades år 2004 i Göteborg för att utveckla diagnos- och programmeringsverktyg för elektroniksystem i fordon. Idag ligger fokus på programmeringsverktyget som används för att uppdatera programvaran. 

Men att bara sälja hårdvara är en vansklig affärsmodell, instrumenten lever helt enkelt för länge.

– Instrumenten finns visserligen kvar i sortimentet men idag säljer vi framförallt tjänster till företag där vi uppgraderar mjukvaran i fordonet, förklarade Anders Gryte på Movimento för Elektroniktidningen i september 2013 (länk).

Precis som med all annan elektronik är det omöjligt att frysa mjukvaran för viss bilmodell vid en viss tidpunkt.

– Gör man en ändring måste allt programmeras om, säger Anders Gryte.

Movimentos personal åker ut till biltillverkarens fabrik och programmerar om allt från omonterade styrenheter till färdiga bilar.

Tjänsten baseras på Puma som pluggas in i OBD-porten. Instrumentet är laddat med den nya programvaran. Att programmera om en bil kan ta allt från några minuter till flera timmar, om man till exempel ska trimma en lite dyrare stereoanläggning.

Företaget har idag basen i bilstaden Michigan, USA.

Industrifonden gjorde sin första investering i Movimento 2007

– Det har varit en spännande resa att vara med på, och nu har vi funnit en ny ägare i en utmärkt position för att ta Movimento till nästa steg i utvecklingen mot visionen om ”the software defined car”. Vi är också mycket nöjda med avkastningen som affären ger oss, säger Per Anell, Investment Manager på Industrifonden i ett pressmeddelande.
 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)