JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Ett samarbete mellan svenska och japanska parter inleds kring det svenska ätverktyget Bestic. Ett av målen är att utveckla funktionaliteterna i äthjälpmedlet.

Bestic hjälper människor med rörelsehinder att äta på egen hand. Syftet är att äldre ska kunna leva ett självständigt liv så länge som möjligt.

Det nya projektet ska ta fram en prototyp av ett robotiserat greppverktyg, med ett kamerasystem som gör det möjligt att hålla koll på matintaget. Roboten kommer utvecklas genom användarcentrerade tester i både Japan och Sverige. Målet är att greppverktyget även ska kunna utvecklas till att användas i fler sammanhang, till exempel inom personlig hygien.

Parter i projektet är Karlstads universitet, det japanska företaget Leave a Nest, Tokyo Institute of Technology och Waseda University.

Det japanska teamet ska skapa ett utvärderingsindex för att mäta effektiviteten samt göra användartester och utveckla en enkel prototyp av gripverktyg utifrån kraven som framkommit i användartesterna. De ska också ta fram en process för implementering av hjälpmedlet bland japanska användare och den asiatiska marknaden.

Det svenska teamet ska skapa utvärderingsfrågor om användarvänligheten, en övergripande bild av måltiden och nya funktionaliteter.

Det finns även förhoppning om en möjlig fortsättning med en förlängning på ytterligare tre år.

Projektet leds av Bestics ägare, det svenska företaget Camanio Care, och tidsramen är från januari 2017 till och med mars 2019.

Finansierar gör Vinnova och JST (Japan Science and Technology Agency). Den totala projektkostnaden är 2,2 miljoner kronor från den svenska sidan.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)