JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Det räcker med en temperaturökning på en grad för att få en mätbar förändring av strömmen i den organiska transistorn. Resultaten från Laboratoriet i organisk elektronik vid Linköpings universitet har publicerats i Nature Communications.

– Vi är först i världen med att presentera en logisk krets, i detta fall en transistor, som styrs av en värmesignal istället för en elektrisk signal, säger professor Xavier Crispin i ett pressmeddelande.

Den värmedrivna transistorn gör det möjligt att detektera små temperaturskillnader och skulle exempelvis kunna användas i plåster för att följa läkningsprocessen. Det är också möjligt att ta fram kretsar som styrs av värmen i infrarött ljus för värmekameror.

Transistorn har hundra gånger högre känslighet än traditionella termoelektriska material vilket gör att det räcker med en enda koppling från den värmekänsliga elektrolyten, som fungerar som en sensor, till transistorn.

En sensor och en transistor kan tillsammans bilda ett smart pixel. En matris av smarta pixlar kan då exempelvis användas istället för de givare som idag detekterar infraröd strålning i värmekameror.

Tekniken har potential att bli mycket billig eftersom de ingående materialen varken är dyra, sällsynta eller farliga.

Den värmestyrda transistorn är en fortsättning på den forskning som för ett år sedan ledde fram till en superkondensator som laddas av solens strålar. I kondensatorn omvandlas värme till el som lagras i kondensatorn tills den behövs.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)