JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk-tyskt elvägssamarbete

När Tysklands förbundskansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven möttes på ett industriforum i Stockholm i förra veckan framkom det att elektrifierade vägtransporter kommer att vara ett fokusområde för de två ländernas framtida samarbete.

I förra veckan arrangerade Tysk-Svenska Handelskammaren och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) halvdagseventet German Swedish Tech Forum. Tanken här är att skapa en ny plattform för att utöka samarbetet mellan industriföretag i Tyskland och Sverige (länk).

Under dagen presenterades initiativ för en hållbar framtid, där bland annat elektrifierade vägtransporter togs fram som ett fokusområde för samarbete mellan de två länderna.

Ett exempel på ett sådant samarbete, som redan påbörjats, är det mellan Siemens och Scania för elektrifierade vägtransporter som resulterat i en två kilometer lång teststräcka på E16 mellan Sandviken och Kungsgården (länk).

Den invigdes i somras och drivs av Region Gävleborg under namnet Elväg E16. Det är påstås vara världens första elväg för tunga transporter på allmän väg, och resultatet av partnerskap mellan ett flertal aktörer inom den offentliga och privata sektorn i Sverige och Tyskland.

– Vi ser fram emot att ta nästa steg inom elektrifierade transporter utifrån vad vi har lärt oss från det projektet, säger Ulf Troedsson, vd för Siemens i Norden och Baltikum

 

 

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)