Under flera år har de två amerikanska optoföretagen Finisar och TE Connectivity tillverkat lasrar sida vid sida under samma tak i Järfälla. Så kom förändringen. I höstas lämnade TE den svenska fabriken, medan Finisar Sweden – som under en längre tid haft behov av att expandera – tog över både renrum och en stor del av TE:s personal.
Patrik Evaldsson |
– När det blev ledigt i TE:s lokaler såg vi möjligheten att expandera in i den delen av renrummet. Just nu håller vi på att flytta in och totalt innebär detta att vi kommer att utöka med drygt 50 procent yta, berättar Patrik Evaldsson, vd för Finisar Sweden.
Det går bra för Finisar Sweden. Fakta tala för sig självt. Redan när jag för två år sedan var i Järfälla och hälsade på var stämningen på topp. Då berättade Patrik Evaldsson att fabriken tillverkade drygt 100 000 lasrar per år. Nu är den siffran lite drygt dubblerad.
– Det är en orsak till att vi nu fått möjlighet inom företaget att expandera.
Likaså har omsättningen skjutit i höjden. Finisar Sweden omsatta drygt 235 miljoner kronor under verksamhetsårets som avslutades den första april 2016. Det kan jämföras med 103 miljoner kronor två år tidigare.
Samtidigt som tillverkningen ökat har också fler anställts, både på ingenjörs- och på produktionssidan.
– Nu är vi cirka 125 personer här i Järfälla. Vi har tagit över en hel del personal från TE så vi har fått möjlighet att anställa väldigt kompetenta personer, vilket varit bra för både oss och dem, säger Patrik Evaldsson.
FAKTA: Finisar Sweden har rötterna i KTH:s och Acreos optoforskning, Företaget tillverkar avstämbara lasrar för tele- och datakomindustrin och tekniken.
Laserarkitekturen MGY, som är grundbulten i verksamheten, är från början utvecklad inom ett EU-projekt kallat Newton. Patentet ägs av forskningsinstitutet Imec, universitetet i Gent och brittiska Gayton Photonics, medan Finisar har exklusiv rättighet till arkitekturen. MGY står för Modulated Grating Y-branch. Y:et i lasernamnet kommer av utseendet på chipet, där de två parallella benen fungerar som var sin reflektor. När de två reflektorerna är upplinjerade att ge reflektion vid samma våglängd får man ut ljus vid exakt den våglängden. Avstämbarheten kommer av att man styr strömmen genom de två reflektorerna, samt den del som förenar reflektorerna. Med tekniken kan man skapa lasrar som täcker hela C-bandet – från 191,70 THz till 196,10 THz. |
En stor del av den svenska kompetensen är att tillverka laserkomponenter med väldigt hög integrationsgrad. Nyckeln är att monolitiskt kombinera en så kallad MGY-laser (Modulated Grating Y-branch) som ger avstämbarheten med en förstärkare på ett indiumfosfidsubstrat. Vissa chip integrerar även en modulator.
För två år sedan gick huvudvolymen av laserchipen från den svenska fabriken till moderbolagets 10 Gbit-system. Fortfarande ligger volymen där, men de produkter som nu rampar i Järfälla ska sitta i moderbolagets moduler för system som kommunicerar med 100 Gbit/s eller högre datatakter.
– De senaste åren har vi utvecklat produkter för koherent kommunikation, vilket är ett krav för att nå till 100Gbit/-system eller ännu högre, säger Patrik Evaldsson, och han fortsätter:
– I koherenta lösningar behövs det avstämbara lasrar med väldigt smal linjebredd och speciella modulatorer. Den tekniken har vi utvecklat och det rampar i produktion just nu. Det kommer att rampa mycket under detta år.
Här talar han om lasrar och modulatorer som kan hantera QAM-modulation (quadrature amplitude modulation), främst 16 QAM och 64 QAM.
På frågan vad det är som gör den svenska verksamheten så framgångsrik pekar Patrik Evaldsson på det amerikanska moderbolaget.
– Finisar är marknadsledande så när företaget väl får fram en produkt går den i stora volymer. Då kan man investera. Att vi är en del av Finisar, och att i stort allt vi gör här används internt, är en viktig faktor i vår framgång.
Samtidigt lever moderbolaget på en marknad som utvecklas väldigt bra och kunder som är villiga att investerar i nya produkter.
– Det som driver är sociala medier som kräver allt mer bandbredd, vilket gör att systemen måste byggas ut mer och mer, förklarar Patrik Evaldsson.
Här passar den svenska verksamheten – med erfarna medarbetar som utvecklat produkter, kommer på nya idéer och förbättringar – som hand i handske.
En utmaning som ingenjörerna ständigt står inför i Järfälla är att skapa lasrar med smalare linjebredd. Likaså är ännu högre integrationsgrad väsentligt.
I dagens lösningar för koherent kommunikation är laser och modulator uppdelade i två enheter. På sikt ska de integreras; ett utvecklingsarbete som just nu engagerar ingenjörerna i Järfälla.
– I slutänden är det kostnad och effektutveckling som är det allra viktigaste när man bygger ut systemen. Ofta leder integration till både lägre kostnad och lägre effektutveckling.
När mer integreras på chipet blir de också större. Det är en anledning till att företaget gått från 2- till 3-tums wafers i fabriken. Alla nya produkter utvecklas idag på 3-tum.
Vi funderar även på att gå till 4-tum. När vi kombinerar lasrar, modulatorer, förstärkare och vågledare på samma chip blir de ganska stora. Då behöver vi gå till större och större waferstorlek, säger Patrik Evaldsson.