JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kasim Alfalahi bildar koncern för patentlicensering

En ny sorts patentaktör håller på att ta form, och den som drar i trådarna är Kasim Alfalahi, tidigare chef över Ericssons hantering av intellektuella rättigheter.

I ledningen för det nya paraplybolaget Marconi hittar vi ett veritabelt vem-är-vem över mobilvärldens IP-elit. Och under samma tak hittar vi både ett patenttroll och en patentpool. 

– Det finns en ny, mycket mäktig kraft på licenserarsidan av patentekvationen, kommenterar Richard Lloyd på IP-bloggen IAM.

Kasim Alfalahi bildade i höstas en patentpool för mobilnäts-IoT kallad Avanci, med patent från Qualcomm, Ericsson, ZTE, KPN, InterDigital och Sony.

Igår förvandlades Avanci till ett bolag i det nybildade konglomeratet Marconi group. Avanci kommer att få sällskap under paraplyet Marconi av ytterligare minst två bolag vars identitet eller verksamhet ännu inte avslöjats. En av dem kommer att namnges om några månader.

Kasim Alfalahi fortsätter som vd för Avanci men chefar dessutom över Marconis tjänster.

Vid sin sida har han Kirk Dailey, från Motorola och Google, Eric Reifschneider från Qualcomm, Fred Telecky från Texas Instruments samt Thomas Miller från Lenovo – alla med liknade ledande IP-befattningar i sina tidigare företag, 

Marconi ägs i sin tur av holdingbolaget Inception, som bland sina övriga ägodelar räknar bland annat Panoptis, ett stort patenttroll från Texas som kontrollerar många tidigare patent från Ericsson bland annat genom ett köp av patenttrollet Unwired i fjol.

Marconi kommer att sköta finanser, personaladministration och juridik åt Avancis, Panoptis och deras kommande syskonbolag.  

– Vi är just nu i färd med att utvärdera lika plattformar för olika tekniker och produktkategorier, säger Kasim Alfalahi till IP-bloggen IAM.

Syskonbolagen kommer alla att bedriva liknande verksamheter, men var och en möjligen med sin egen twist.

Guglielmo Marconi

– Andra teknikområden kan behöver andra modeller än Avanci, men en gemensam nämnare ska vara att allt är öppet och transparent och utgör ett samlat sätt att möta marknadens behov.

Panoptis stämmer just nu Huawei med patent från Ericsson och Panasonic. En spännande utgång av det fallet skulle vara att Huawei stoppade in sina patent i Avanci analogt med att ZTE gick med i Avanci efter att först ha blivit stämd av Panoptis. 

Inception ägs av privata investerare och en fond.

Namnet Marconi anspelar på italienaren Guglielmo Marconi som är en av dem som uppfann den radioteknik som Marconi nu tänker ta betalt för. 

Källa: IAM

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)