JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mikrovågshjälm ser skallskador

Nu är det fastslaget att mikrovågsbaserad diagnostik fungerar för att snabbt detektera en blödning efter en skallskada. Påståendet kommer efter en lyckad patientstudie. Sedan tidigare har Göteborgsföretaget Medfield Diagnostics framgångsrikt visat att mikrovågsteknik snabbt kan skilja hjärnblödning från blodpropp i hjärnan.

Det är forskare från Chalmers, Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utfört en studie på 40 personer – hälften friska hälften inlagda för operation av en allvarlig form av blödning under skallbenet.

I studien undersöktes patienterna både med mikrovågsteknik och med traditionell datortomografi.

– Även om studien är liten och endast är fokuserad på en typ av skallskada är resultatet lovande, säger Johan Ljungqvist specialist i neurokirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det forskarna tänker sig är att mikrovågsmätningar kan bli ett komplement till datortomografi och andra bildgivande system, som i stora delar av världen saknas eller har långa kötider.

Här kan mikrovågshjälmar istället bli ett snabbt och kostnadseffektivt alternativ. De kan också bli användbara i ambulanser för snabb diagnos eller i andra vårdsituationer.

Varje år drabbas cirka 20 000 personer i Sverige av traumatiska skallskador. Skadorna kan exempelvis orsakas av trafikolyckor, misshandel eller fall och de är den vanligaste orsaken till dödsfall och handikapp bland unga människor här i landet.

Resultat från den svenska patientstudien har nyligen publicerats i i Journal of Neurotrauma. Här kan du läsa artikeln "Clinical evaluation of a microwave-based device for detection of traumatic intracranial hemorrhage".

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)