JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 3 juli 2020 VECKA 27

Om alla vägmärken utrustas med en sensor som levererar data till molnet blir det enkelt att upptäcka om skylten körs på, täcks av snö eller stjäls. Lösningen kommer från nystartade Malmöbolaget Blink Services som tänker sig Lora för radiokommunikationen.

Hjärtat i lösningen är Signsensor, en liten sensor med bland annat ett gyro och temperatursensor som kan uppätcka om positionen ändras genom exempelvis påkörning, att skylten börjar luta av någon annan anledning eller att den stjäls. Vidare ska skylten kunna upptäcka om den täckts med snö eller om vandaler klottrar på den.

Allt är förpackat i en liten enhet som limmas på baksidan av vägmärket. Limmet uppges vara så starkt att om man försöker plocka bort den så går sensorn sönder innan den lossnar från vägmärket. Långt innan dess, har ett larm skickats iväg till operatören om att sensorn utsatts för angrepp. 

Sensorn drivs av ett engångsbatteri med en livslängd på upp till tio år. I slutet av livscykeln kommer en varning att sändas ut till operatören som kan planera för ett byte i god tid.

Kommunikationen ska ske via den strömsnåla radiotekniken Lorawan som ännu så länge bara finns i enstaka testnät i bland annat Umeå, Göteborg och Lund.

Blink Services är ett dotterbolag till Söderbergföretagen som bland annat äger Blinkfyrar, ett företag som tillverkar vägmärken och trafiksäkerhetslösningar för 175 miljoner kronor per år.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)