... det är resultatet som räknas. I watt skedde en ökning.
Under 2016 investerades 242 miljarder dollar i förnybar energi jorden runt. Det är 23 procent mindre än vad som investerades 2015.
Världens största solanläggning på 648 MW ligger i Ramanathapuram, Indien, och blev klar i september. |
Det kan låta nedslående för den som gillar sol, vind, bioenergi, sopbränning, småskalig vattenkraft, tidvattenkraft och vågkraft – vilket är vad rapporten tittat på. Men det är tvärtom en god nyhet: minskningen demonstrerar hur förnybar energi faller i pris. För i watt räknat skedde en ökning.
Investeringarna som skedde under 2016 kommer att ge oss ytterligare 138 GW förnybar el, vilket är en åtta procent större ökning än den som skedde 2015.
Dessutom fick världen 15 GW ny storskalig vattenkraft (som inte räknas som förnybart i rapporten) under 2016 och 10 GW kärnkraft.
Kol byggdes netto ut med 54 GW och gas med 37 GW. Vad gäller kolkraft så lades 33 GW ner medan 87 GW byggdes ut.
Statistiken har tagits fram av FN och energiforskningsinstitutet BNEF (Bloomberg New Energy Finance). Rapporten räknar inte in investeringar i vattenkraft på över 50 MW eller investeringar i energilager och smarta elnät.
Om Elektroniktidningen räknar rätt betyder det att vi betalade 2,46 dollar per watt för förnybar energi under 2015 och 1,75 dollar per watt under 2016. Det är ett prisfall på 29 procent.(*)
Finansieringen minskade i USA, Kina, Japan och utvecklingsländer, men ökade i Europa. Bland annat ökade investeringarna i vind i Europa med 53 procent.Det som framför allt fallit i pris är solel och vind. Dollarpriset på sol och vind sjönk med tio procent. Av de två är det sol som går bäst. Rekordmånga 75 av de nya gigawatten i fjol var solel och bara 54 var vindel, vilket var en minskning.
Det bedrevs en ivrig handel med befintlig sol- och vindel i fjol. Den köptes och såldes för 110 miljarder dollar, en ökning med 17 procent jämfört med 2015.
Vattenkraft svår att jämföra |
Rapporten räknar inte in storskalig vattenkraft, över 50 MW, av två skäl. Dels är den svår att jämföra eftersom investeringarna är så långsiktiga att de inte passar i BNEF:s modeller. Om BNEF ändå skulle försöka pressa in investeringarna i storskalig vattenkraft i sina kalkyblad skulle summan för 2016 hamna kring 23 miljarder dollar. |
Chile satte nytt världsrekord i solel för 2,91 cent per kWh och Marocko i vindel för 3,0 cent per kWh. Indien satte storleksrekord: en solanläggning i Ramanathapuram är god för 648 MW.
– Efter de senaste årens dramatiska kostnadsreduceringar så är ickesubventionerad vind och sol den billigaste elkällan i allt fler länder, också i utvecklingsländer och i bland med en faktor två, säger Michael Liebreich på BNEF.
– Det är en helt ny värld. Istället för att behöva subventionera förnybart, så kan myndigheter nu komma att behöva subventionera naturgas för att säkra stabiliteten i elnätet.
Ickeförnybar energi fick dock nästan lika många nya watt under 2016 – de förnybara representerade 55 procent.
11,3 procent av världens energi kom den 1 januari från förnybara källor, jämfört med 10,3 procent ett år tidigare. Enligt IAEA är skiftet till förnybart en huvudorsak till att utsläppen av växthusgaser stått still tre år i rad, trots att produktionen ökat med 3,1 procent.
BILD OVAN: En växande trend är att blanda flera energikällor i samma anläggning. Snart 5,6 gigawatt alstras i ”hybridanläggningar” av det slaget.
KÄLLA: Eurekalert
RAPPORTEN: (länk)
FOTNOT
* Siffrorna är korrigerade