JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 19 september 2020 VECKA 38

Både Intel och Samsung har författat egna anklagelsepunkter i den rättegång som amerikanska konkurrensmyndigheten FTC bedriver mot amerikanska mobilteknikjätten Qualcomm.

Qualcomm löper gatlopp mellan konkurrensmyndigheter och konkurrerenter. Den röda tråden i anklagelserna är att företaget under många år med fula affärsmetoder pressat mobilbranschen på stora summor pengar i avgifter för patent, och hindrat konkurrerande mobilchipsleverantörer från att ta sin in på marknaden.

Hade det varit vanliga patent hade det kunnat vara i sin ordning, men patenten ifråga omfattar mobilstandarder och Qualcomm har lovat att licensiera dem enligt FRAND-villkor, det vill säga fair, reasonably and non-discriminatory.

Samsung och Intel har nu författat varsin så kallad amicus brief och skickat dessa för kännedom till FTC.

Enligt Samsung vägrar Qualcomm att sälja patentlicenser till Samsung vilket bland annat får som konsekvens att Samsung inte får några kunder till sin mobilprocessor Exynos.

Samsung påpekar också att det finns en dom från 2009 mot Qualcomm från den koreanska konkurrensmyndigheten, för liknande anklagelser.

Enligt Intel har Qualcomm drivit ut nästan alla konkurrenter ur marknaden för avancerade LTE-modem. Hade det inte varit för Qualcomms affärsmetoder tror sig Intel exempelvis ha kunna haft en chans att komma in i Apples smarttelefoner.

EU utreder Qualcomm sedan sommaren 2015. I Kina dömdes företaget år 2014 till nära en miljard dollar i böter för konkurrensbrott av samma slag.

Under 2017 har Qualcomms kurs sjunkit med 15 procent medan Philadelphias halvledarindex ökat med samma värde.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)