JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nevs redo visa konceptbil

Biltillverkaren Nevs, med säte i Göteborg, ska presentera två nya konceptbilar under teknikmässan CES i Shanghai i juni. Bilarna bygger på Saab 9-3-modellen, är elektrifierade och kommer till en början att säljas i Kina.

Inom kort kommer alltså Nevs att för första gången visa upp sina bilar. Det sker i på CES i Shanghai om en knapp månad.

Nästa sommar ska elbilarna börja serietillverkas i kinesiska Tianjin, där företaget har en fabrik. De bygger på Saab 9-3, men har vidareutvecklats med nytt utseende både ut- och invändigt. Räckvidden är cirka 30 mil på en laddning.

– Man kommer känna igen bilen. Vi tar det bästa från Saab-designen, men vi går vidare i designen, för nu gör vi elbilar, säger Nevs vd Mattias Bergman till P4 Väst.

I Nevs fabrik i Trollhättan ska delar till bilarna byggas. Här jobbar redan runt 1000 personer och fler kommer att anställas. Hur många är dock oklart, berättar P4 Väst.

I Kina har Nevs redan fått flera stora ordrar på bilen, bland annat har företaget Panda New Energy beställt 150 000 exemplar (se länk).

Kina är också företagets prioriterade marknad, även om Mattias Bergman lovar att bilarna även ska komma till Europa så småningom.

– Under slutet av 2018 kommer vi börja med mindre flottor även nära oss här i Sverige, säger han till P4 Väst.

Nevs har dessutom skrivit avtal med kinesiska Iconiq Motors. Tillsammans ska de två utveckla en helt ny elbil som bygger på Saabs tidigare plattform Phoenix, som Nevs har modifierat och vidareutvecklat. Den ska hamna i ungefär samma storleksklass som BMW 5-serie, och påstås vara den andra konceptbilen inför CES.

Under teknikmässan i Shanghai planerar Nevs också att visa upp mobilitetslösningar, det vill säga olika tjänster för framtidens resande.

Nevs är kort för National Electric Vehicle Sweden. Företaget förvärvade huvuddelen av tillgångarna i Saab Automobiles konkursbon år 2012. Idag utvecklar det enbart helt elektrifierade bilar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)