JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Patentfred mellan Apple och Nokia – igen

Apple och Nokia sluter för andra gången fred i en konflikt som startade 2009. Kriget blossade upp i julas när ett fredsavtal från 2012 löpte ut.

Fredsvillkoren denna gång innebär att Apple gör en kontantbetalning till Nokia och tecknar en ny licens. Inkomsterna för detta kommer att börja kunna identifieras i Nokias andra kvartalsrapport i år.

Inte nog med det, utan Apple och Nokia ska dessutom börja samarbeta. 

Att göra saker tillsammans är en metod som professionella terapeuter i andra sammanhang använder som strategi för konfliktbearbetning. Tiden får utvisa hur länge de två kan hålla sams. 

Nokia kommer att tillhandahålla Apple vissa ”produkter och tjänster inom nätinfrastruktur”. Apple å sin sida kommer att plocka in Nokias wearable health sina butiker, ett sortiment som Nokia äger efter ett uppköp av franska Withings för ett år sedan.

Apple plockade undan Withings från sina butiker i julas efter att Nokia stämt Apple för intrång i 32 patent. Apple anklagade Nokia för att bete sig som rena rama patenttrollet.

Men konflikten har nu falnat efter bara ett halvår och Apple och Nokia utforskar möjligheten till ytterligare samarbeten inom digital health.

Terapeuten nickar säkert tyst instämmande åt att Nokias och Apples styrelser planerar regelbundna möten för att försäkra sig om att samarbetet flyter effektivt och är meningsfullt.

De inleder samarbetet med ett gemensamt pressmeddelande.

– Det här är ett betydelsefullt avtal mellan Nokia och Apple.  Det förvandlar vår relation med Apple från motståndare i rättssalen till affärspartners, säger Nokias chefsjurist Maria Varsellona

– Vi är mycket nöjda med hur konflikten fick sin upplösning och vi ser fram emot att får utöka våra affärsrelationer med Nokia, säger Apples COO Jeff Williams.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)