JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 5G ger ett kraftigt lyft för operatörerna

Att vara svensk mobiloperatör är en ständig strid på kniven där kunderna hela tiden förväntar sig större datamängder till lägre priser. 5G kan ändra på det i och med att tekniken ger en massiv möjlighet att koppla upp apparater, vilket i sin tur ger operatörerna helt nya intäktsmöjligheter.

Visserligen har det funnits uppkopplade apparater sedan GSM-tiden men de har bara utgjort en rännil av operatörernas intäkter. Med 5G öppnas slussportarna på vid gavel.

För industrin innebär det möjligheter att effektivisera många verksamheter genom att digitalisera och koppla upp dem. Sen är det inte säkert att 5G kommer att bli ensam vinnare. Det finns andra tekniker som vill ha del av kakan men ska man tro Ericsson tar mobilnäten lejonparten.

I en ny rapport som företaget beställt av konsultfirman Arthur D. Little har man räknat på vad 5G kommer att betyda för de svenska operatörerna. Resultat visar att intäkterna kan öka med 57 procent fram till år 2026 då marknaden förväntas vara värd 44 miljarder kronor.

Sverige ligger förhållandevis långt fram på området vilket gör att tillväxten blir större här än för hela världen där motsvarande siffra landar på 34 procent fram till år 2026.

Tilläväxten kommer från åtta branscher med tillverkningsindustrin i spetsen. Den förväntas stå för 19 procent av de nya pengarna medan energisektorn kommer tvåa med 17 procent och säkerhet trea med 13 procent.

Andra områden som bidrar till tillväxten är hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, fordonsområdet och den finansiella sektorn. 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus