JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB krokar arm med svenska startups – Elektroniktidningen
lördag 11 januari 2025 VECKA 02

Sverige är fantastiskt på entreprenörsskap. Succéföretag som Skype, ­Spotify och Klarna har alla vuxit upp här. Nu vill ABB att industrin ska få del av ­innovationskraften. Men för att lyckas måste industrin blir tillgänglig för entreprenörerna, menar Peter Löfgren, initiativtagare till Synerleap – en nystartad tillväxthubb i hjärtat av ABB:s forskningscenter i Västerås.

På väg hem från Astra­zeneca den 15 december 2015 visste Peter Löfgren vad han skulle göra.

Titeln ”Head of Strategic Collaboration & Business Development” hade han då haft i nio månader – och på den korta tiden insett att det tar på tok för mycket tid att få ihop möten mellan individer på det stora industriföretaget och de små entreprenörsdrivna.

Peter Löfgren

− Även om ABB:s teknik och det lilla företagets teknik passar väl ihop på papperet, så talar individerna ofta förbi varandra.

Lösningen är ett upplägg identiskt med Astrazenecas Bioventurehub, där storföretaget knutit till sig unga företag inom bio-medicinteknik.

− Vi satte igång Synerleap med väldigt kort varsel, då var det nödvändigt att välja ett hjulspår som redan finns.

Fem månader senare gav ABB klartecken och i september förra året invigde den högsta ABB-ledningen Synerleap i Västerås i samband med att företaget firade 100 år av forskning och utveckling i Sverige.

− Det är koncernens första tillväxthubb, men sannolikt inte den sista. Vi hade vår R&D-ledning och vår globala CTO här igår. De var mycket imponerade.

13 i Synerleap

Tillväxthubben är ett samarbete mellan flera aktörer, bland annat Vinnova, Robotdalen, Automation Region, Almi Företagspartner, Västerås Science Park, Mälardalens högskola, forskningsinstitutet Rise och Create Business Incubator.

I skrivande stund ingår:

Acosense (Göteborg) – utvecklar ett mätinstrument som använder ljudvågor för att i realtid analysera vätskan i ett rör (se länk).

Freelway (Strängnäs) – utvecklar och driver digitala plattformar för samordning av transporter.

Boldarc (Stockholm) – utvecklar teknik för att skapa VR- upplevelser (se länk).

Bipon (Borås) – utvecklar system som gör att uppkopplade enheter vet sin identitet, förstå vad de är och hur de hänger ihop med andra produkter.

Cognibotics (Lund) – arbetar med automatisk robotkalibrering.

Evothings (Stockholm) – har en utvecklingsplattform för mobila tjänster och appar kopplade till IoT i industrin.

Gleechi (Stockholm) – ­arbetar med styrning av robotars greppande med hjälp av virtual reality.

Imagimob (Stockholm) – läser av och analyserar rörelsemönster med sensorer och artificiell intelligens (se länk).

Mobilaris (Luleå) – utvecklar mjukvara för mobila positioneringstjänster.

Nodd (Uppsala) – arbetar med notationer som kan föra över kunskap på ett överskådligt sätt utan ord.

Penny (Västerås) – utvecklar interaktiva AR-glasögon.

Percepio (Västerås) – utvecklar teknik för att läsa av vad som sker i inbyggda system i realtid.

Suncom Garage (Sthlm/V:ås) – utvecklar teknik för att på distans styra robotar i realtid med hjälp av virtual reality (se länk).

Hittills har Synerleap öppnat dörren för 13 startupföretag – från Luleå i norr till Lund i söder. Ytterligare två står på tröskeln.

Rent praktiskt fungerar det så att ett företag som blir antaget får flytta in i lokaler vid ABB Corporate Research i Västerås. Den enda kostnaden är kontorshyran. ABB äger inte lokalerna, utan hyran går direkt till hyresvärden.

− Idag hyr 12 av 13 företag kontorsyta. Vi vill helst se företagen här, men de kommer från hela Sverige och är här så mycket de hinner med och orkar.

För att passa in ska företaget ha tagit sig igenom den första inkubationsfasen – det ska ha kunder, produkter, skyddat ip och vara redo att skala upp. Likaså vill det växa inom något av de tre områdena industriautomation, robotik och energi.

− Det är inga konstiga kriterier, men om ett företag inte kan dra nytta av den infrastruktur eller industrikompetens som vi erbjuder här sitter det sannolikt bättre någon annanstans.

Men ingen regel utan undantag. Suncom Garage är ett sådant. Företaget kommer från finanssektorn och har arbetat med algoritmer för Nasdaq.

− De kom till oss och sa att de vill jobba med robotik. De har ingen produkt, ingen lösning och inga kunder. Alltså är det inte ett företag som vi söker, men så taggat att få komma in att vi släppte in dem ändå, säger Peter Löfgren.

Och han fortsätter:

− Nu imponerar de helt otroligt på vad de kan tillföra inom robotik. Så man får inte vara för snäv i sitt tänkande. Synergier kommer av att man vågar sätta samman nätverk som normalt inte pratar med varand­ra. Det är där innovation kan ske.

Totalt finns det plats för 25 företag. Många står på kö, men när ett företag väl tagit sig förbi ABB:s granskning – där representanter från de olika affärsdivisionerna, forskning och utveckling samt investeringverksamhet sitter med – får personalen fri access till alla öppna ytor i hjärtat av ABB:s forskningscenter.

− De får också utnyttja infrastruktur exempelvis högspännings-, robot eller användarinteraktionslabb. Det är dyra utrustningar som blir tillgängliga i mån av fri kapacitet.

Småföretagen kan även få del av den industrikompetens som ABB besitter, så länge den inte finns att tillgå på den öppna marknaden.

− Bara vid forskningscentret här har vi 230 medarbetare från runt 50 nationaliteter. Cirka 60 procent är doktorer, så industrikunskapen är fantastisk.

− Vi som leder Syner­leap är kittet mellan ABB och startuppföretagen. I mån av fri kapacitet kan vi försöka öppna för nödvändigt stöd och bollplank.

För ABB:s del handlar Synerleap om att få in entreprenörskulturen i lokalerna.

− Den svenska entreprenörskulturen och startup-undret grundar sig i att AB Sverige är grymt duktigt på entreprenörsskap. Det är oerhört imponerande och intressant för oss att ta del av som storföretag, betonar Peter Löfgren.

Glöden och passionen lockar. Likaså entreprenörens förmågan att snabbt och enkelt lösa problem genom att utnyttja sitt nätverk. Ingen innovatör stirrar sig blind på fasta mätetal och det som har beslutats i budgetar och processer.

Kort sagt handlar Synerleap om att skapa en miljö som bejakar att de två kulturerna möts. Då blir kaffeapparaten väldigt central. Här kan hundratals individer enkelt träffas.

Peter Löfgren på ABB och finansmarknadsminister Per Bolund. (Foto: Jonas Bilberg)

Samtidigt öppnar konceptet för andra möten än kring fikabordet. Nyligen var det öppet hus i lokalerna. Det drog till sig innovationsintresserade besökare från länder såsom Quatar, Egypten, Israel, Ukraina, USA och Kina. ABB:s globala teknikchef var också närvarande, liksom politiker från lokal nivå till ministerpost.

Veckan innan hade dessutom ABB:s affärsverksamhet Control Technologies sitt årliga chefsmöte i Västerås med cirka 70 chefer på plats.

− De som deltog delades upp sig i grupper som gick runt och talade direkt med företagen som fick visa upp vad de gör. Det leder till oanade möjligheter för alla.

Framåt tror sig Synerleap-teamet mäkta med att addera ett till två företag i månaden, vilket kan vara ganska lagom med tanke på att maxtiden att sitta i lokalerna är 18 månader.

− Vi tror att man kan accelerera företagen som mest i början när de kommer in och börjar bygga förtroenden och nätverka, säger Peter Löfgren, och han förklarar vidare:

− Har ett företag fått fart på verksamheten, kanske blivit 30 medarbetare, så måste det ändå förändra tillvaron. Och har inget hänt efter 18 månader så gör sannolikt inte någon månad till några stora förändringar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:

 
Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)

KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus


7 banners varav 7 har onclick.