JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acosense ser med ljud i vätska

Kunskap och kunder är det som lockat Acosense till Synerleap. Företaget utvecklar ett mätinstrument som i realtid analyserar vätskor i rör med hjälp av ljudvågor, utan att göra ingrepp.

Göteborgsbolaget Acosense instrument skiljer sig från konkurrenternas genom att det inte sitter i flödet som ska mätas. ­Istället monteras sändaren på den ena sidan av ett rör, mottagaren på den andra. En akustisk signal skickas mellan, och förändringen hos signalen blir ett mått på den egenskap man vill mäta.

Torrhalt, viskositet, densitet och partikelstorlek är exempel på parametrar som industrier med vätskor i processen är intresserade av. Idag har företaget flera kunder, däribland Stora Enso, SCA och Billerudkorsnäs.

Men innan systemet kan tas i bruk måste det läras upp. Det går till så att ett antal utfallsprov tas samtidigt som tidpunkten registreras i Acosenses system. I labbet mäts proverna upp, exempelvis torrhalten.

Per Hellman

− Efter ett antal mätvärden kan vi kalibrera vår modell. Då tittar vi på ljudsignaturen och ser hur olika våglängder korrelerar med den egenskap som kunden vill mäta, säger Per Hellman, vd på Acosense.

När modellen väl är skapad laddas den upp via internet från Acosenses kontor i Göteborg till instrumentets beräkningsenhet hos kunden. Instrumentet omvandlar kontinuerligt och i realtid de ljudsignaler det mäter till värden på den egenskap som modellen är byggd för. Dessa mätvärden skicka via industriföretagets interna system till operatörerna som behöver informationen.

Att Acosense passar in i Syner­leap är tydligt. Företagets teknik är dessutom sprunget ur ett ABB-patent, som Chalmers entreprenörsskola fick tag på och som en grupp Chalmersstudenter kommersialiserade.

− För oss är det intressant för att få tillgång till kunskap som ABB har som kan ta vår teknik ytterligare framåt. Det kan vara kunskap om akustik och elektronik. Samtidigt har vi ett kommersiellt intresse. Vi har gemensamma kunder och vi ser ABB som en möjlig samarbetspartner.

SE ÄVEN

ABB krokar arm med svenska startups (länk)

Här pekar han på ABB:s styrka inom allt från pappersfysik till onlinesystem. Och att processindustrin just nu talar väldigt mycket om digitalisering – där kan Acosenses lösning bli en intressant pusselbit.

− Infrastrukturen som bjuds här är väldigt intressant. Vi diskuterar även att ha en gemensam examensarbetare som gör att både vi och ABB kan lära oss av olika frågeställningar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)