JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

AMD hjälper Tesla att utveckla chips till nästa generation av företagets självkörningsteknik. Provchip testas nu i Teslas bilar. Det säger en anonym källa till nyhetskanalen CNBC.

Tesla rekryterade chipveteranen Jim Keller från AMD i januari 2016, för att utveckla chips för självkörande bilar. Det är känt sedan tidigare.

Nu hävdar nyhetskanalen CNBC att Jim Kellers tidigare arbetsgivare AMD också är inkopplad i projektet. Den konkreta information som CNBC ger om detta är att Teslas chip använder tekniska lösningar från AMD som grund.

De första provchipen ska ha levererats och testas i Teslas bilar.

Varken AMD eller Tesla kommenterar de nya uppgifterna.

Under sig på Tesla har Jim Keller idag en arbetsgrupp på 50 personer, enligt CNBC:s anonyma källa. I den gruppen finns sedan februari 2016 hans AMD-kollegor Bill McGee och Dan Bailey, och sedan i mars 2016 även Ganesh Venkataramanan. Det framgår av deras Linkedin-profiler.

CNBC hävdar dessutom att Tesla inte samarbetar med Intel. Men det är inte tydligt om detta är en slutsats som CNBC drar eller om också den uppgiften kommer från CNBC:s källa.

CNBC refererar till chipet som ett ”AI-chip” vilket i så fall borde betyda att det innehåller en hårdvaruimplementation av ett neuronnät. Sådana utvecklas på många håll just nu, vilket du kan läsa om i det nummer av Elektroniktidningen som strax dimper ner i din brevlåda, om du prenumererar.

Vad gäller AI-chips specifikt för självkörande bilar, så utvecklar Intel ett sådant för sin självkörningsplattform Go, som bland annat används av Waymo.

Självkörande bilprototyper idag använder annars vanligen vanligen i kretsar från Nvidia i en självkörningskortfamilj som heter Drive och snart släpps i en ny version.

Ett specialutvecklat chip sänker energiförbrukningen och höjer prestanda jämfört med att implementera intelligensen i generella cpu:er eller i kärnor optimerade för andra syften.

Enligt CNBC har Google utvecklat två generationer av ett AI-chip som skulle kunna användas i självkörande bilar. Här syftar CNBC förmodligen på Googles serverchip TPU.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)