JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utmarschen ur östra Texas kan fortsätta

Superdatortillverkaren Cray behöver inte duellera mot vapentillverkaren Raytheon i Texas. Det slår tre domare fast i ett enigt beslut efter att en domare i östra Texas försökt hålla kvar tvisten i hans domstol.

I somras rev USA:s Högsta domstol upp en 27 år gammal praxis som haft som effekt att en stor andel av amerikanska patenttvister förlagts i små hålor i östra Texas istället för i de städer där företagen har sin hemvist. Ericsson har exempelvis lagt sina tvister med Apple i östra Texas eftersom statistiken sagt att Ericsson har en bättre vinstchans där.

Läs mer om den märkliga bakgrunden här (länk).

Högsta domstolens utslag i somras innebär att domstolarna i östra Texas tappar en stor del av sin verksamhet.

En viss domare Rodney Gilstrap – den flitigaste av östra Texas alla patentdomare – gav sig dock inte utan kamp. I en tvist mellan Raytheon och Cray avslog han strax efter HD:s beslut Crays begäran om att få flytta tvisten ut ur östra Texas. Han hänvisade till att – jo, faktiskt – att Cray hade en försäljare boende i östra Texas och att han jobbade hemifrån.  

Därmed kunde man säga att Cray hade en ”regular and established place of business” i östra Texas, även om huvudkontoret ligger i Seattle.

Det som är bra med Rodney Gilstraps bondförsök är att det gav rättsväsendet en chans att ta honom i örat och högt och tydligt förtydliga för honom – och alla andra – vad HD-utslaget från i somras innebär.

Nej, försäljarens hus räknas inte som en ”place of business” för Cray, säger nu den rättsinstans som Cray överklagade  Rodney Gilstraps beslut till, US Court of Appeals for the Federal Circuit. 

De tre domarna var eniga och motiverar sig i ett 20-sidigt dokument som du kan läsa här (länk). 

Försäljaren skulle exempelvis ha kunnat flytta från östra Texas utan att samråda med Cray, påpekar domarna. Cray ägde ingen del av huset och adressen fanns inte listad som ett Cray-kontor. 

Cray stämdes av Raytheon för patentintrång år 2015.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus