JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så ska resistansen i ledande bläck mätas

Sensorer i plåster, aktiva etiketter, lysande tejp och annat blir möjligt genom utvecklingen av olika tekniker för tryckt elektronik. Men hur mäter man resistansen i bläcket? Det vill IEC standardisera med hjälp av virvelströmmar.

Från svensk sida deltar SEK Svensk Elstandard i internationell och europeisk standardisering på det elektrotekniska området, inom organisationerna IEC och Cenelec.  

IEC har en teknisk kommitté som arbetar med nya mätmetoder, kallad IEC TC 119, Printed electronics. I år har det kommit inte mindre än sex internationella standarder därifrån, som olika delar i serien IEC 62899.

Ett aktuellt projekt beskriver en metod för att mäta resistansen hos ledande bläck, baserad på användning av virvelströmmar. Denna metod föreslås ersätta den vanliga metoden med kontaktspetsar som ligger an mot ytan, och som lämpar sig dåligt för så tunna skikt som det är fråga om i tryckt elektronik. 

Förslaget, som har beteckningen 119/174/CDV kan fram till den 2 oktober 2017 beställas från SEK Svensk Elstandard. Det är möjligt att kommentera förslaget direkt på nätet (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus