JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

6,2 miljarder kronor måste amerikanska mobilprocessorjätten Qualcomm betala i böter i Taiwan för att ha utnyttjat sin monopolställning inom mobilteknik till att pressa kunder till orimliga avtal.

Qualcomm får ytterligare en spark i rumpan i sitt pågående gatlopp mellan konkurrenter och konkurrensmyndigheter jorden runt.  

Taiwans konkurrensmyndighet dömer Qualcomm till de högsta böter myndigheten någonsin dömt ut, för att under sju år ha använt ojusta affärsmetoder i Taiwan.

Qualcomm måste dessutom skriva om redan ingångna avtal som kräver att konkurrenter redovisar sina kunder, priser och omsättning för Qualcomm. Och så måste Qualcomm fortsättningsvis en gång i halvåret rapportera sina affärsförhandlingar till konkurrensmyndigheten.

Under sju år har Qualcomm krävt in cirka 100 miljarder kronor i licensavgifter från taiwanesiska företag, och samtidigt sålt basbandskretsar för cirka 240 miljarder kronor. Men affärerna har inte alltid gått rätt till, enligt den taiwanesiska konkurrensmyndigheten. Qualcomm har tvingat kunder att acceptera orimliga patentavgifter och villkor under hot om att annars inte få köpa några kretsar alls.

Enligt myndigheten har Qualcomm haft monopol på kretspaket för CDMA, WCDMA och LTE.

Qualcomm kommer att överklaga domen om några veckor, efter att ha skärskådat den.

– Bötesbeloppet har ingen logisk relation till Qualcomms omsättning eller aktiviteter i Taiwan, och Qualcomm kommer att överklaga storleken på beloppet och den metod som använts för att beräkna det, kommenterar Qualcomm.

Boten är inte den största Qualcomm fått för konkurrensvidrig licensverksamhet. År 2015 accepterade Qualcomm en kinesisk dom på 7,9 miljarder kronor och i september fastslog Sydkorea ett bötesbelopp på 7,3 miljarder kronor.

Konkurrensmyndigheter i Japan, USA och EU utreder Qualcomm för samma brottsverksamhet. 

Utöver detta befinner sig Qualcomm i tvist med Apple som har sitt ursprung i licensavgifterna. Olika anklagelser haglar mellan de två. Bland annat anklagar Qualcomm Apple för att tjalla på och ljuga om Qualcomm och orsaka att Qualcomm får de här konkurrensdomarna mot sig.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus